Ernæringsfysiolog Ane Kvammen gjestet Radio Alta sist torsdag for å snakke om hva som er et sunt forhold til mat. For det er nok slik at de fleste av oss har et nyttårsforsett om å spise sunt og/eller gå ned i vekt. Men hva skal egentlig til, og hjelper det med for eksempel en «hvit måned» og andre typer dietter?

Nei mener eksperten.

– Det finnes mange måter å holde en hvit måned på, hvor man avstår fra alkohol eller sukker. Det jeg vet er at at man sikkert merker mye bra med kroppen. For eksempel at du har mere energi, føler deg mer oppegående – kroppen fungerer bedre, du sover bedre og har bedre konsentrasjon. Det er en bra ting, men så kommer de 11 andre månedene.

– Blir det som å tisse i buksa?

– Det er i alle fall det jeg mener. Man går tilbake til start etter måneden er over, sier Kvammen.

Holdninger

På spørsmål om hva som skal til for å gå ned i vekt og forhåpentligvis holde seg der, forklarer ernæringsfysiologen at det er særlig et «idiotenkelt» tips for å gå ned i vekt – kveldsmaten.

– På kvelden går energiomsetning og forbrenning ned. Vi har ikke det store behovet for mye mat og den maten vi spiser blir som regel laget som overskudd av energi i kroppen. I stedet for å ta middagen klokken ti og spise alt man klarer; ta et knekkebrød eller noe annet lett fordøyelig som grønnsaker eller bær.

– Det andre er å spise oftere og mindre porsjoner i løpet av hele dagen.

Hvorfor det?

– Når man spiser mindre, og oftere er det krymper magesekken. Du får mindre plass til masse mat og blir fortere mett. Det er en god ting hvis man vil gå ned i vekt, sier Kvammen.

Ting tar tid

Det er et ordtak som ser at det enkle er ofte er det beste. Det finnes heller ingen snarveier til et sunnere liv heller, ifølge Kvammen. At folk hiver seg på trender og lar seg påvirke tror hun kommer av at vi liker lettvinte løsninger.

I stedet for å følge trenden mener Kvammen at folk må få et sunt og bevist forhold til mat.

– Jeg har sagt dette mange ganger, og vil sikkert mene det i lang tid fremover: Man skal prøve å styre unna dietter og heksekurer og heller få et fornuftig forhold til mat, alkohol og aktivitet. Alt med måte tenker jeg.

– Spiser du regelmessig hver dag, har et fornuftig forhold til alkohol og er i 30 minutter aktivitet hver dag, så er det det som gir deg helsegevinst på sikt.

– Er det bortkastet med en hvit måned?

– En hvit måned kan være en god måte å avvenne seg fra godteri og alkohol. Men da er det viktig å fortsette etter måneden med å redusere inntaket og få et fornuftig forhold til det.

– Hva med andre dietter som lavkarbo?

– På samme måte som den hvite måneden, så kan det være bra i den perioden du holder på. Det er ingen tvil om at man går ned i vekt når man er i ketose. Det fungerer mens man holder på. Men så kan man tenke –skal man leve på en diett resten av livet, avslutter Kvammen.