Harald Simensen smilte litt ekstra bredt da Alta Laksefiskeri Interessentskap utvidet Kong Haralds fiskeopphold i Altaelva fra to til fire døgn som en gave på 80-årsdagen 21. februar. Navnebroren til kongen er noen måneder yngre og fyller først 80 år 28. august. Harald i Alta forteller at de to har mer enn interessen for laksefiske og Altaelva til fellesskap.

– Jeg var staker for den gang kronprins Harald på hans første fisketur i Alta. Det var i 1975 og vi var fire stakere som hadde ansvaret for at han og Sonja skulle få en topp opplevelse, og helst også få føle spenningen med å temme skikkelig storlaks som Altaelva er kjent for. Det var Åge Romsdal og Torleif Leinan som staket for Sonja, og jeg og Ulrik «Ya» Wisløff fulgte Kong Harald, forteller Harald Simensen.

FISKEGJENGEN TIL KONGEN: På bildet ser vi daværende adjutant Evju for kongen, Harald Simensen, Torleif Leinan, den gang kronprins Harald, Ulrik «Ya» Wisløff, Victor Konglestad og Åge Romsdal. Foto: Privat

Helt Konge

Det var første gang kronprinsparet besøkte Alta og Altaelva. For Simensen ble dagene med å være tett på Harald og Sonja et minne for livet.

– Det var selvsagt et sikkerhetsopplegg rundt de to, men sikkert langt mer avdempet enn hva tilfelle er i dag. Tidligere politimester i Vest-Finnmark, Vicktor Konglestad, som var flyttet sørover, var aktiv med å få organisert fiskeoppholdet for kronprinsparet, og var selv med som en del av sikkerhetsopplegget rundt de to. Ellers var det noen streifvakter fra politiet som sørget for sikkerheten, men de så vi ikke mye til. Det var spesielle gjester vi hadde med, men de framstod som to helt vanlige turkamerater, påpeker mannen som har ansiennitet som staker fra 1966 til 1994.

Kongen fikk godflua

Harald Simensen, som i flere tiår var i styret i ALI,  er svært glad for at interessentskapet har gitt Kongen mulighet til å få en pustepause fra mas og stress gjennom fire fiskedøgn i Altaelva. Denne gangen blir imidlertid ikke navnebror Harald med Kongen som staker.

– I 1994 var det slutt. Betennelse i armene gjorde at stakingen måtte overlates til andre, men dagene i juli 1975 er et høydepunkt i den karrièren, slår Harald Simensen fast, og legger til:

– Harald var bare helt konge, også når det gjaldt fiske. Det var tydelig en aktivitet som han behersket svært godt. Dette var et år det var spesielt mye smålaks, grilse, i elva dette året. Det ble mange grilse både på Sonja og Harald, men storlaksen manglet da vi gikk inn i siste fiskedøgn. Det var nok en liten konkurranse mellom de to, og da vi dro til Toppen i Sautso levde jeg og Ya i håpet om at storlaksen skulle slå til. Og det var en storing som gang på gang gikk etter fluene kongen fristet den med, men den ville ikke slå skikkelig til, forteller Harald.

Som fiskere flest hadde Harald noen av favorittfluene festet på hatten. En av disse hadde ofte vist seg som siste utvei. Flua hadde fått så mye juling at den var blitt svært rufset og sang på siste verset.

– Prøv denne, rådet jeg Harald, men han hadde gitt opp etter å ha prøvd flue eller flue. Til slutt bestemte han seg for å gjøre et siste forsøk. Da smalt laksen i straks flua passerte oven den i vannet. Etter en lengre kamp med laksen kunne Harald stolt konstatere at ny personlig rekord var satt. Laksen veide over 13 kg.

  • Hva så med Sonja og fiskelykken hennes? Ifølge Harald Simensen var også Sonja en god laksefisker, men måtte seg slått av ektemannen med mange kilo når det gjaldt største laks. Hun fikk imidlertid mange grilse.

GODE MINNER: Harald Simensen husker med glede tilbake på dagene med Kongen i Altaelva i 1975. Foto: Hanne Larsen / arkiv