– Jeg er så irritert på kompetansen til de som kjører rundt på fjellet. Tenk deg en situasjon der det har oppstått en beitekonflikt og hvor harde ord utveksles mellom partene. Kanskje også ord som er lovstridige. Dette forstår ikke reinpolitet ett ord av. Hele samtalen går dem hus forbi, hevder reineieren i distrikt 24 A og tidligere NRL-leder Nils Henrik Sara.

50 prosent samisk

I anledning den nye politireformen mener Sara at det er på tide at også de som skal vokte loven på vidda bør bli gjenstand for vurdering.

– Jeg mener at minst 50 prosent av de som jobber i reinpolitiet bør kunne samisk. Av en patrulje som er ute i felten, bør minst en av dem beherske språket, sier Sara.

Han hevder at i dag kan ikke politibetjentene verken samisk eller fagfeltet de skal operere i.

– De kan ikke samisk, langt mindre fagspråket og de har heller ikke kunnskap om reindrift. Det er et stort minus for oss  reindriftsutøvere. Politiet er et statlig organ og vi må kunne forvente service som alle andre, mener han og føyer til at  reinpolitiets hovedsete bør ligge i enten Kautokeino, Karasjok eller Tana, og ikke i Alta som i dag.

– Mangler reinpoltiiet legitimitet slik du ser det?

– Ja. Alle vet at de kan si hva de vil. Politiet skjønner uansett ikke hva som blir sagt. Vi hadde en gang en betjent som kunne samisk, Kjell Arne Hætta, alle var livredde da han kom kjørende, for han forstod alt. Men i dag har vi ingen. Det er visstnok en på tur, men det blir for tilfeldig, mener Sara, som er bosatt i Hemmogiedde utenfor Kautokeino.

Han mener politimester Ellen Katrine Hætta må ta grep og sørge for at reinpolitiet får på plass samiskspråklig personell, og at dette for ettertiden skal være nedfelt i et lovverk.

– Det trengs et ordentlig rekrutteringsarbeid. I andre sammenhenger trår Staten til med bonuser for å lokke flere inn i en bestemt yrkesretning. Hvorfor kan man ikke gjøre det samme i dette tilfelle, spør han seg.

Navnet ikke så viktig

For noen år siden var Sara ute i media og kritiserte reinpolitiets navn, som han mener er misvisende.

– Ja, jeg gjorde det. Men i dag er jeg mer opptatt av innholdet. La dem hete reinpolitiet, men da må de også beherske samisk og sette seg inn i fagfeltet, slik at de har et minimumsgrunnlag for å gjøre jobben på en ordentlig måte, mener reineieren.

– Blir det 90 prosent bedre er jeg fornøyd.

Politimester Ellen Katrine Hætta er glad for Saras innspill. Foto: Tom Skoglund

Politimester i Finnmark, Ellen Katrine Hætta, er glad for at Nils Henrik Sara setter søkelyset på manglende samiskkunnskaper hos reinpolitiet.

– Jeg er glad for at Sara kommer med konkrete forbedringsforslag på politiets tjenestetilbud og jeg er enig i at politiets kompetanse på dette området kan bli bedre, sier Hætta i en kommentar.

Ønsker dialog

Hun sier videre at hun gjerne vil ha en dialog med næringen om dette.

– Språk er åpenbart viktig for kommunikasjon og det er et ønske fra min side om å rekruttere flere samisktalende politibetjenter i politiet generelt og kanskje reinpolitiet spesielt.

Reinpolitiet består ifølge politi.no av en operativ leder og 14 tjenestemenn. Koordinatoren har kontorsted i Alta, mens tjenestemennene opererer i syv patruljer (to mann i hver patrulje) fordelt på Øst-Finnmark, Vest-Finnmark og Nord-Troms.