En helt ny konstellasjon av offentlige avfallsselskaper skal fyre med plank for å gi Alta sentrum varme.

Remiks Produksjon AS har gått i spissen for å få fyr i ovnene og varmt vann i rørene igjen på de to fjernvarmeanleggene midt i Alta by. I dag var de siste papirene klare og nå er konkursboet etter Hexa AS omsider på nye hender.

– Så snart som mulig starter vi jobben med å bygge om anlegget og i september håper vi at drifta skal kunne være i gang igjen, sier Øivind Østbø, prosjektutvikler i Remiks Produksjon i Tromsø, til Altapostem

Når det Tromsø kommune-eide avfallsselskapet har tatt initiativ til å kjøpe opp konkursboet i Alta og garantere ny og bedre drift, er det ikke først og fremst for å tjene masse penger, men likevel ut fra en hel klar tanke om egennytte.

BYGGER TILLIT: Øivind Østbø, prosjektutvikler i Remiks Produksjon i Tromsø, starter nå jobben med å gjøre fjernvarmeanleggene til reelle konkurrenter til elkjelene. Foto: Privat

Blir kvitt trevirke

– Vi mottar hvert år flere tusen tonn med trevirke som vi sliter med å få avsetning på. Med to fjernvarmeanlegg i Alta vil både vi og partnerne vi går sammen med, få unna nesten alt som kommer inn av trevirke til våre avfallsanlegg, sier Østbø.

Han regner med at fjernvarmeanleggene i Alta i ombygde versjoner vil ha behov for rundt 8.000 tonn trevirke årlig. Trevirket skal komme fra de fire nye eierne, som alle er kommune-eide:

  • Remiks Produksjon AS, Tromsø (55%)

  • Vefas Retur AS, Alta (20%)

  • Avfallsservice AS, Nordreisa (15%)

  • Finnmark Miljøservice, Lakselv (10%)

– Dette er et unikt utviklingssamarbeid i regionen, der avfallsbransjen går sammen om å løse et problem uten å tenke kortsiktig profitt. Målet er å bli kvitt avfallet på en ansvarlig måte, og det er like viktig som å tjene penger, beskriver Østbø.

Bygger om

– Vi er blitt invitert inn i dette samarbeidet av Remiks og er veldig positiv til å bidra. Også Vefas har mye trevirke som kommer inn og som vi i dag har utfordringer med å bli kvitt. Nå  blir dette til kortreist varme, sier styreleder Jens Petter Mathisen i Vefas IKS.

Både Østbø og Mathisen medgir at de nå beveger seg inn i nytt terreng. Ingen av avfallsselskapene har erfaring med å drive fjernvarmeanlegg før, og de har selvfølgelig fått med seg at det er forsøkt to ganger før i Alta, uten hell.

– Vi skal investere 25 millioner kroner i ombygging og oppgradering av de to anleggene i Alta, og med ny og bedre teknologi skal vi gjøre drifta både lønnsom og mer miljøvennlig. Det er mulig, ikke minst fordi det de neste årene kommer flere nye bygg i Alta sentrum som knyttes på og gir mulighet for økte inntekter, sier Østbø.

Har kjøpt elkjeler

Kommunestyret vedtok i 2009 at alle nybygg over 300 kvm og eksisterende bygg over 300 kvm som skulle gjennom hovedrenovering, i nye og gamle Alta sentrum, er pliktig å tilknytte seg fjernvarmeanlegget. I årene framover legges enorme arealer i nærsykehuset, omsorgssenteret og Amfi inn i porteføljen til fjernvarmeanlegget.

Den største trusselen for det nye selskapets lønnsomhet er at alle store bygg i Alta sentrum de siste årene har vært tvunget til å montere elkjeler som backup. Etter at Hexa gikk konk, er det disse kjelene som har gitt Alta sentrum varme. Hvis fjernvarmeanlegget ikke makter å ta opp kampen på både pris og driftssikkerhet, vil veien til skifteretten være kort også for dette selskapet.

– Vi er klar over utfordringen, men har til hensikt å både bygge ny tillit til våre potensielle kunder og sikre lav pris på det vi leverer, forsikrer Østbø.

Skal bygge tillit

Sjarmoffensiven starter allerede fredag. Da inviteres næringsliv, institusjoner og gårdeiere til infomøte, der Østbø & Co skal lette på sløret i forhold til hvordan de skal bli en bedre driver enn Hexa. Lørdag skal naboene få komme innom på åpen dag.

– Vi vet at vi har en vei å gå i forhold til å bygge tillit, men håper å bli møtt med åpent sinn. Vi lover å drive på en måte som ikke sjenerer naboene, og vil heller ikke starte opp før vi er helt sikre på at vi kan gjøre nettopp det. Derfor blir det ingen innkjøringsperiode. Vi har bunnsolide eiere med solid økonomi og masse kompetanse. Dette skal vi få til, forsikrer Østbø.