Hollandske Bart Veldkamp prioriterte dugnad for BUL framfor en større feiring av karrierens største høydepunkt. I går var det nemlig 25 år siden han sendte Johan Olav Koss og Geir Karlstad et hakk ned på seierspallen på 10.000 meter under OL i Albertville.

– Jeg skjønte allerede etter to runder at det kunne bli veldig bra. Jeg hadde tidene til Koss og Karlstad å sammenligne meg med og følte jeg hadde kontroll hele veien, sier Veldkamp i dag.

25 ÅR TIDLIGERE 20. februar 1992 kunne Bart Veldkamp klatre opp på seierspallen sammen med Johan Olav Koss og Geir Karlstad. Foto: Mark Lennihan, AP (arkiv

Han gikk 10.000-meteren på tiden 14.12,12 og slo Koss med 2,46 sekunder. Tiden var langt fra olympisk rekord, men løpet gikk utendørs i motsetning til i Calgary der Tomas Gustafson vant på tiden 13.48,20 innendørs fire år tidligere.

– I dag er OL-gullet et godt minne som har gitt meg mye, sier Veldkamp som har kjæreste i Alta og tilbringer mye tid i Nordlysbyen.

Samme dato, to år senere tok han OL-bronse på Lillehammer. Johan Olav Koss sto da øverst på pallen etter å ha gått 10.000-meteren på imponerende 13.30,55 og knust sin egen verdensrekord med 13 sekunder. Han var nesten 19 sekunder raskere enn sølvvinner Kjell Storelid som var knappe åtte sekunder foran Veldkamp.

– Jeg kunne nok tatt sølvet om jeg hadde hatt en litt bedre dag, men Johan Olav Koss var suveren. Uansett så er 20.  februar en spesiell dato for meg, avslutter han.

Veldkamp har også en OL-bronsemedalje fra 5000-meteren i Nagano 8. februar 1998.