Alta-Suolovuopmi-Maze. Dette er aksen de fem lokale og den ene eksterne aktøren nå går ut og selger. De har hver sine spesialområder:

  • Suolovuopmi fjellstue – overnatting, konferanse og mat på vidda

  • Camp Alta –  overnatting og mat ved elva og nær byen

  • Finnmark Snowmobile – safari og minibuss-transport

  • Cavzo Safari – samiske opplevelser med lavvo, rein og elvebåt

  • Halde – friluftsliv og overnatting under nordlyset

  • Guide Gunnar – nordlysturer og friluftsliv

– Go Alta er et nytt samarbeid innenfor turisme i regionen Alta/Kautokeino, med aktører innenfor overnatting, transport og aktiviteter, som sammen byr på tradisjonelle, lokale kulinariske opplevelser, skriver Gunnar Hildonen i presentasjonen på Go Altas Facebook-side.

Han er selv litt av en legende innenfor nordlysjakt i Tromsø, der det etter hvert flommer over av nye aktører. Fra neste vinter flytter han en stor del av sin virksomhet til området der Go Alta skal operere.

IDYLL: Suolovuopmi fjellstue fotografert når lyset og naturen er på sitt vakreste. Fjellstua blir sentral i opplegget til Go Alta. Foto: Guide Gunnar

Kjørte test

28. november samlet de fem selskapene i reiselivet i Alta/Kautokeino og Guide Gunnar seg på Suolovuopmi fjellstue, der de signerte en intensjonsavtale om samarbeid. Midt i januar gikk den første prøveturen: Påkledning hos Finnmark Snowmobile på Kronstad, minibuss til Gargia, scooter til Suolovuopmi, middag hos Maj-Lis Klingan, sosialisering i domen til Geir Harald Volden og overnatting på fjellstua. Dagen etter var det transport i minibuss de to milene til Risten Eira Oskal og Johan Eira i Cavzo safari i Maze, med påfølgende aktiviteter der.

Deretter tilbake til Alta og laksemiddag hos Camp Alta i Øvre-Alta.

– Testturen gikk kjempebra, og viste at alle som er med leverer på høyt nivå. Maten på Suolovupmi var for eksempel fantastisk, og både domen til Geir Harald og opplevelsene i Maze er virkelig noe å selge på, mener Tor Åge Kristensen i Finnmark Snowmobile.

VILLMARKSCAMP: Geir Harald Volden har utstyr nok til en hele siida, inkludert arctic dome. Foto: Jan-Arne Jakobsen

Kan sy sammen pakker

Dette er et av de aller eldste reiselivsselskapene, startet av Tor Kristensen senior seint på 80-tallet. Både Kristensen og de andre aktørene håper og regner med at et samarbeid skal gi dem attraktive pakker å selge til individuelle og grupper av turister.

– Vi har alle et ønske om å gjøre ting mer proft og gi et bredere spekter av tilbud og opplevelser, der alle vi seks har en rolle. Nå kan vi sy gode og variable pakker, helt etter kundenes behov, beskriver Kristensen.

Han stiller opp med snøscootere og transport mellom de ulike fasilitetene.

– I første omgang tilbyr vi vinteropplevelser, men på sikt kan det bli helårig. Vi håper å komme i gang for fullt i desember i år, med nordlysjakt, trugeturer, reinkappkjøring, scootersafari og opphold i arctic dome, iglooen under nordlyset, sier Kristensen.

ALDRI SUR: Fotograf Torunn Momtazi og guide Johan P. Eira på vei ut på testtur fra Gargia til Maze. Foto: Foad Momtazi

Mat fra området

Også Maj-Lis Klingan har forventninger til det nye samarbeidet. Hennes fjellstue har flott plassering, og hun tilbyr også både mat og fasiliteter for overnatting som får mye skryt. Men hun har manglet noen som kan bringe turistene til henne og gi dem opplevelser, i tillegg til det å mette magen og få blund på øyet.

– Jeg håper dette vil gi meg mange mindre grupper, som jeg kan jobbe med. De skal få føle litt på sjela til denne fjellstua, som har masse historie.

– Det sies at du er blitt en mesterkokk?

– Åja, såpass? Jeg bruker lokale råvarer og tar tilbake mye gammel kokekunst, med urter, multer, reinkjøtt, innlandsfisk, saft, sopp og bær, også håper jeg det faller i smak.

KULINARISK NYTELSE: Eksempel på kortreist mat, tilberedt av Maj Lis Klingan. Foto: Go Alta

Gunnar skjønner kulturen

Litt bortenfor fjellstua ligger Geir Harald Voldens «arctic dome». Den avlaster Klingan på kapasitet på overnatting, og gir også en annen mulighet for opphold når grupper besøker Suolovuopmi.

– Å bruke kafèen på fjellstua til alt er lite fleksibelt, derfor er det bra å ha domen her. Jeg føler at vi som er med i dette samarbeidet kompletterer hverandre fint, sier Klingan.

«Go Alta» blir paraplyen for de seks, og aktørene er klare for å reise på messer og bruke penger på både markedsføring og etablering av et system for online booking.

Den som koordinerer dette er Guide Gunnar, som med sin erfaring tilbyr noe de andre ikke har.

– Gunnar er guru på nordlysturisme, han kjenner strømingene og næringa og skjønner hva folk fra ulike nasjonaliteter ønsker. Når han flytter til Alta og starter opp her så vil han være en voldsom kapasitet på disse tingene, beskriver Kristensen.

– Den typen masseturisme som cruise og annet skaper, er for meg «forsøpling av naturen», med altfor mange mennesker på en og samme plass i vår fagre natur. Hvor er den gode stemningen da, og ikke minst, hvor er stillheten, spør Gunnar Hildonen.

– Kjennetegnet for Go Alta er at vi vil skape noe nytt og annet, sier Hildonen.