Bare minutter etter at Anna Dorthea Yri fredag formiddag meldte på Facebook at hun vil selge sine 20 trekkhunder, en ATV og alt av utstyr hadde flere kjøpere meldt seg.

– Jeg har allerede solgt begge sledene og mye av utstyret. Akkurat nå er jeg i samtale med seks forskjellige personer på Facebook, sa hun da Altaposten tok kontakt på bakgrunn av Facebook-meldingen som var lagt ut 35 minutter tidligere.

– Og i løpet av den tiden vi har pratet har jeg fått mange ubesvarte på telefonen, sa hun etter et par minutter.

Vil lykkes på hjemmebane

Hun har flere grunner for sitt valg.

– Flere uforutsette hendelser i høst og tidlig vinter gjorde at vi ikke fikk trent så mye som vi planla. Jeg tenker på hundene og når jeg vet at det kan bli vanskelig å fullføre så er det ingen vits å starte Finnmarksløpet, sa hun og la til:

– Samtidig må jeg se framover. Etter videregående la jeg videre studieplaner på is for å bruke tid på hundekjøring. Jeg har tenkt litt på dette de siste månedene og funnet ut at jeg må legge grunnlaget for å lykkes på hjemmebane i resten av mitt liv. Da er utdanning viktig.

Hvilke studieretning det ender med er hun ikke sikker på.

– Jeg har gode karakterer i de fleste fag fra videregående skole, så både lærere og andre ble litt overrasket da jeg valgte hundekjøring foran videre studier. Men jeg har noen karakterer jeg ønsker å forbedre så jeg tror jeg tar opp fag neste år og starter på en høyere utdanning etter det. Heldigvis har jeg da litt tid på å bestemme meg for hva jeg vil bli, sa 20-åringen og la til med et smil:

– Men det må bli noe med god lønn i forhold til arbeidstid.

Drømmer om 1000-kilometeren

Hun ble nummer 41 på 500-kilometeren i fjor og 31 året før da hun debuterte i seniorklassen som 18-åring. Mange i miljøet har hatt tro på at hun kan nå langt innen hundesporten. Det kan hun fortsatt gjøre, for 20-åringen ser ikke bort fra at hun er tilbake bak sleden når «god lønn og en passende arbeidstid» er i boks.

– Når jeg har den utdanninga og jobben jeg vil ha, bor der jeg vil bo og har ting på plass i livet mitt så kan det hende jeg kjøper noen hunder og starter helt fra begynnelsen. Drømmen er å kjøre 1000-kilometeren med et egetavlet spann, sa hun.

På spørsmål om når hun så for seg at dette kunne starte svarte hun følgende:

– Det blir i alle fall ikke aktuelt å begynne igjen før jeg har både tid og økonomi til det. Så tiden får vise.

Etter at Facebook-innlegget ble lagt ut sa hun seg fornøyd med avgjørelsen.

– Litt bittert er det, og det blir nok veldig rart å ikke være nødt til å gå ut til hundene flere ganger om dagen. Og rart er det å ikke vite hva jeg skal bruke dagene på, men samtidig er det veldig deilig at avgjørelsen endelig er tatt selv om man fortsatt sitter med litt blandede følelser.