Det blir tøffe (stav)tak for vestfylkets skiløpere når de må mobilisere til tre renn på rappen i Alta. Leder Carsten Rolland og resten av Alta IFs skigruppe inviterer nemlig til tidenes første minitour i byen; «Tour i Alta».

– Vi er inspirert av den voldsomme interessen for slike konkurranser bådre nasjonalt og internasjonalt. Vi har i mange år hatt «Altarennet», som har gått over to dager, men ser at tourer er noe som engasjerer folk og løpere og rekrutterer ekstra til deltakelse, derfor tenkte vi å prøve ut et slik konsept i år, sier Rolland, som ønsker skifamilien i Troms og Finnmark velkommen til arrangementet 17. til 19. februar.

Slik er opplegget for årsklassene fra 13 år og eldre:

  • Fredag kveld: Prolog fra toppen av rulleskiløypa til målgang inne på stadion i Kaiskuru. Fristil.

  • Lørdag formiddag: Fellesstart med skibytte, klassisk og skøyting.

  • Søndag formiddag: Jaktstart i  fristil, med utgangspunkt i tidene fra fredag og lørdag.

For de yngste årsklassene, 11 og 12 år, er det kommet nye krav til konkurranseform, noe som gjør at løperne i disse klassene går tre enkeltrenn, som alle teller med i kretsmesterskapet.

SINDRE KOMMER, KOMMER DU? Sindre Birkeland, G16-løper i Alta IF, er en av de mange lokale løperne som ser fram til å krysse målstreken tre ganger samme helg. Foto: Karl Eirik Steffensen / arkiv

Verdifull gjennomkjøring

– En minitour som denne, som er krevende å arrangere, passer spesielt godt for Alta IF og Kaiskuru skistadion. Vi er den største klubben og er derfor den klubben som bør ta på oss denne typen  arrangement, samtidig som skistadionet i Kaiskuru er godt egnet til å ha konkurranser med skibytte. Vi tenker at det er naturlig for oss å legge til rette for at skiløpere og trenere kan komme til Alta og være her en hel helg for å gå mange konkurranser. Med tre renn får hver enkelt større utbytte av oppholdet, enn ved et tradisjonelt todagersarrangement, påpeker Rolland.

For klubben er det viktig å få en god gjennomkjøring på fellesstart og skibytte, siden Alta IF og skialliansen i Alta neste år skal få på plass det kanskje største skiarrangementet noensinne i Nordlysbyen. På samme helg, i april 2018, skal det arrangeres siste halvdel av NM for senior og avslutningsrenn i norgescupen for junior. Man venter 700-800 løpere fra hele landet til Alta den helga.

– Veldig greit med en gjennomkjøring i år, slik at vi er godt forberedt for storinnrykket neste vinter, sier Rolland.

SKIELDORADO: Med uendelig mange kilometer med preparerte skiløyper hele veien fra sør i Eiby via vest i byen til øst i byen og sør igjen til Tverrelvdalen, samt i Nerskogen, Rafsbotn og på Sarves, er forholdene lagt til rette for dem som er glade i å trimme og trene på ski. Etter at rulleskiløpa på 3,3 km kom på plass i 2015 er også barmarkstilbudet veldig bra. Her er det Petter Eliassen og Tomas Northug som tester rulleskiløypa i Kaiskuru. Foto: Arkiv

Variasjon i programmet

Selv om arrangementet neste år skal gå i april, er Rolland sikker på at det vil være snø nok i Kaiskuru.

– Vi har et godt snøkanonanlegg, som gir en god såle i rulleskiløypa, som er FIS-godkjent. Skulle det bli tynt med snø i de andre traseene så har vi rulleskiløypa i bakhand, så jeg er ikke bekymret for det. Det blir en stor og flott utfordring for Alta IF å stå som arrangør av noe så stort, sier Rolland.

Tourer som «Tour i Alta» er det ikke mange av i løpet av vinteren. Nordreisa har sin variant, men ellers har ikke mange tatt løs på ideen. Alta IF håper dette skal bli en klassiker, som løpere vil krysse av i kalenderen i årene framover.

– Vi tenker at det er okei å ha litt variasjon i rennprogrammet, der vi supplerer de tradisjonelle rennene med denne minitouren. Ungdom liker mann mot mann-dueller, og det får de rikelig av både under fellesstarten lørdag og jaktstarten søndag, fastslår lederen i skigruppa.