Huset på drømmetomta på Hammarijordet ble et rent mareritt for den ulykkelige boligkjøperen. Sopp, mugg, råte og fukt ga store astmaplager og en ti måneder lang kamp for å få hevet kjøpet. Bare to måneder før saken skulle opp i Alta tingrett, kom partene til enighet. Selgers part hevet kjøpet og tilbakebetalte kjøpesum samt 600.000 kroner i erstatning.

FIKK HEVET KJØPET: For Willy Åsheim ble boligdrømmen langt fra noen vakker drøm. Den har kostet han livsvarig astma, ti måneders kamp og fire måneder i campingvogn. Foto: privat

– Det er en lettelse at det er over, sier Åsheim.

Den ulykkelige huskjøperen har hatt god hjelp av sin advokat gjennom boligkjøperforsikringen.

– Det var godt for kjøper at det ble slik, og at saken er over for hans del. Han hadde kjøpt katta i sekken, sier advokat Blerande Thaqi fra Help forsikring.

Willy Åsheim trodde han flyttet inn i drømmeboligen i februar 2016. Huset fremstod som nyoppusset og delikat, betydelig påkostet og med en idyllisk beliggenhet. Det viste seg imidlertid snart at huset gjorde han syk.

I dag har Åsheim fått en astmadiagnose, som han mest sannsynlig må leve med resten av livet.

– Jeg er ikke i tvil om at denne skyldes huset, sier han.

Så ille ble det, at han til slutt flyttet ut i campingvogn, og bodde slik fra mars til juli måned i fjor. En entreprenør gjorde et prisanslag som fortalte at det ville koste mellom 900.000 og en million kroner å utbedre skadene. Da ville opparbeidelse av plen og uteområder komme i tillegg.

SLIK SÅ DET UT: Nærmere undersøkelser viste store angrep av mugg, sopp, fukt og råte i kjelleren, som var ulovlig bygget. Foto: privat

Perfekt beliggenhet

Det var i desember 2015 han inngikk avtale om kjøp av boligen. Åsheim, som opprinnelig er fra Midtbakken, hadde bodd på Kviby i noen år. Men siden han reiser mye i jobben og ville komme nærmere flyplassen, var huset på Kronstad ypperlig. Dessuten trengte han mer plass.

– Huset hadde perfekt beliggenhet i naturskjønne omgivelser, to minutter fra elva og kort vei til flyplassen, sier Åsheim, som har eget firma hvor han retter opp skader og bulker på biler.

Fikk pusteproblemer

Men boligdrømmen varte ikke lenge. Like etter innflytting merket Åsheim at han begynte å bli dårlig. Han hostet og fikk pusteproblemer. Da hans tidligere samboer med barn skulle komme fra Island for å bo hos han, ble de også syke.

– Vi ble syke alle sammen. Også megleren som var inne i huset for å overvære overdragelsen mellom meg og Protector følte ubehaget av inneklimaet og begynte å hoste. Hun fortalte etterpå at hun hostet hele veien hjem etter besøket, forteller han.

Legen dro den slutningen at det var innemiljøet i boligen som forårsaket hostingen. Det ble funnet store fuktskader i boligens underetasje. Om vinteren dannet det seg store issvuller i krypkjelleren, og under plasten var det store vanndråper. Da de begynte å rive opp alt, vistes store soppangrep.

STORE ISSVULLER: Store issvuller på gulvet i kjelleren tyder på stor grad av fukt. I salgsoppgaven sto det at det ikke var påvist fukt i målinger. Foto: Help forsikring

Katta i sekken

– Huset så veldig fint ut. Det var lagt ut en video av en ganske stor og flott bolig. Det viste seg imidlertid at kjelleren var ulovlig oppført i et flomutsatt område. Kommunen truet til slutt med pålegg om gjenfylling, og det var nok det som gjorde utslaget, sier advokat Blerande Thaqi i Help forsikring.

Hun er svært fornøyd med resultatet. Og Åsheim er fornøyd med det advokaten har utrettet. Han er svært glad for at han tegnet boligkjøperforsikring.

– Advokaten min har vært veldig flink. Hun har gjort en strålende fin jobb, sier han.

Berget av forsikring

Bare to dager før saken skulle opp i Alta tingrett, kom partene til enighet. Selgers forsikringsselskap Protector ga seg til slutt.

– Protector forsto nok at de ville ta en risiko ved å gjennomføre hovedforhandling i retten, sier advokat Blerande Thaqi.

VANT FREM: Nitidig arbeid fra advokat Blerande Thaqi førte til at huskjøpet til Willy Åsheim kunne heves. Foto: pressefoto

På dette tidspunktet hadde nemlig Alta kommune snudd, og truet med å komme med pålegg om å fylle igjen kjelleren, og tilsyn etter dette.

Selger hadde tegnet eierskifteforsikring hos Protector forsikring.

– Saken startet som et krav om feil det var opplyst om. Slike feil vil aldri være mangler. Det ble deretter klart at utbyggingen av underetasjen ikke var godkjent av kommunen. Da kommunen truet med pålegg om igjenfylling av underetasjen, siden boligen lå i flomutsatt område og mangelen ikke var mulig å utbedre, kunne vi diskutere heving av kjøpet, sier Merete Christensen Bernau, direktør hos Protector forsikring.

For Åsheim kom løsningen takket være boligkjøperforsikringen – og en helomvending fra Alta kommunes byggesaksavdeling.

– Protector er ikke gode å ha med å gjøre, de gjør alt for at du skal gi deg. De tilbød meg først et engangsbeløp. Dette hadde aldri løst seg om det ikke var for boligkjøpforsikringa jeg hadde hos Help, sier Willy Åsheim.

– Det er selvfølgelig beklagelig at slike avklaringer tar tid. Vi har full sympati for at kjøpers situasjon blir vanskelig, sier Bearnau hos Protector.

Varsellampene lyste

Med boligkjøperforsikringen fikk Åsheim rettshjelpsdekning da han hadde behov for det.

– Når skjønte du at saken var så klar?

– Det skjønte vi veldig raskt. Det var kjøper som oppdaget at det ikke fantes tegninger over kjelleren hos kommunen. Varsellampene lyste med en gang, sier advokat Blerande Thaqi hos Help forsikring.

– Er dere ofte borti slike saker?

– At det er feil og mangler ved boliger er vi borti hele tiden. Men det at det var et flomutsatt område, og ikke var lov å innrede kjelleretasje, er ikke så vanlig. Men det er mange som tar seg til rette når de bygger, selv om det blir færre og færre med nyere hus, forteller Thaqi.

– For Willy Åsheim sin del kunne dette blitt en veldig dyr affære om han ikke hadde tegnet boligkjøperforsikring. Det har gått med ekstremt mange advokattimer, slår hun fast.

I de tilfeller der boligkjøper må leie inn advokat selv, og det siden blir forlik, så tjener kjøperen lite eller ingenting fordi erstatningen blir spist opp av advokatutgiftene.

– Hva er det med boligkjøper forsikring?

– Boligkjøperforsikring er veldig viktig, da vi sparer kjøperen for prosessrisiko. Denne kostnaden tar vi. I nord er det kanskje viktigere å ha denne forsikringen, da selger og kjøper ofte kjenner hverandre. Da kan de overlate saken til advokatene, sier advokaten.

Denne saken er ganske unik.

– Vi selger cirka 50 000 eierskifteforsikringer i året, på boliger som blir solgt. Bare om lag 20 av disse avtalene kommer i denne situasjonen. Det skal være et vesentlig avvik i forhold til avtalen som ikke lar seg utbedre, før avtalen heves, sier Merete Christensen Bearnau i Protector.

Alta kommune bekrefter at de har tatt affære i saken.

– Dette huset har vært bygd med kjeller som aldri har vært godkjent av kommunen. I dag er dette en flomsone, og vi kunne ikke godkjenne at kjelleren brukes til boligformål, sier virksomhetsleder Trond-Inge Heitmann i Alta kommunes byggesaksavdeling.

Legges ut for salg

Boligen på Hammarijordet 10 skal nå selges.

– Vi vil forsøke å selge boligen på det åpne markedet, til tross for at kommunen ennå ikke har gitt noen klar tilbakemelding på hva de mener er korrekt retting, sier Bearnau.

Protector mener nemlig at kjelleren kan brukes som bod- arealer.

– Mugg- og råteskader er det fullt mulig å utbedre, med gode håndverkere og faglig kompetanse, sier hun.

– Burde rive huset

Åsheim flyttet fra Alta etter fire måneder i campingvogn. Han bor nå på Bryne i Rogaland. Han vil ikke si at han aldri skal tilbake til Alta, men det blir nok ikke med det første. Han er skuffet over å ha blitt lurt så kraftig.

– Hva synes du de burde gjøre med huset?

– Det beste de kunne gjort var å rive ned huset og bygge nytt. Jeg tror aldri de blir kvitt soppen, sier han.

Advarer andre

For Willy Åsheim er ti måneders kamp mot Protector og selgeren er over. Nå er kjøpesummen betalt tilbake, sammen med 600.000 kroner. Forsinkelsesrenter kommer i tillegg. Erstatningen gjelder for utlegg samt verdistigning om han skulle ha solgt boligen videre uten feil.

– De tynte meg i ti måneder før de ga seg. Selv var jeg fastlåst, med pengene låst i huset og jeg måtte både betale lån og ny husleie, sier Åsheim.

Han håper ingen andre huskjøpere kommer i en lignende situasjon.

– Men helseskaden jeg har pådratt meg kan ingen gjøre noe med. Om det blir en regressak mot noen her vil jeg ikke spekulere i, men jeg mener grunnlaget for det helt klart er til stede, sier Willy Åsheim.