Temaet til årets forestilling under Borealis vinterfestival heter «Finne hjem».

Bygger opp Alta

Det tar utgangpunkt i gjenreisningstiden i Alta og Finnmark etter at 2. verdenskrig var over.

– Kort fortalt skal to hovedpersoner i showet lete etter minner og bygge opp sitt hjem etter at krigen var over. Scenarioet er at de skal bygge opp Alta, sier iskunstneren Laila Kolostyak

Spilles to ganger

Hun forklarer at nytt av året er at åpningsshowet skal vises to ganger samme kveld.

– Det har vist seg at det ofte blir veldig trangt, og derfor skal det hele spilles frem to ganger. Det gjør vi fordi det blir en bedre opplevelse for publikum, som slipper å stå tett og som sild i tønne under showet, forklarer Kolostyak som i disse har ansvaret for hele isparken som er i ferd med å reise seg i sentrumsparken.

Små ishjem

I januar laget, som alltid, alle elevene i tiende klasse hver sine små isskulpturer som i disse dager skal plasseres ved den store scenen som bygges opp til hovedshowet.

– De jobbet etter et tema som heter «ishuset», og disse isskulpturene skal speile hovedteamet «Finne hjem». Elevene har laget små hus og hjem i is som skal være en del av forestillingen, forklarer Kolostyak.

Ny teaterscene for barn

I tillegg til isparken og hovedscenen skal det i år også bygges opp en liten scene hvor det skal fremføres en forestilling for barn flere ganger under festivalen.

– Denne scenen i is og snø er allerede framført i Russland og nå skal vi bygge den opp i Alta. Her skal det vises en forestilling som heter «ice to ice. Den blir framført av russiske kunstnere og er veldig flott. Den passer for alle barn og man trenger selvsagt ikke kunne russisk, for dette er marionetteteater på sitt beste, sier Kolostyak.

– Spennende

Hun jobber nå tett med elever som går første året på byggfag ved Alta videregående skole som bygger opp hele parken.

– Veldig spennende og en veldig fin måte å få lov å bidra til festivalen. Det er første gang vi jobber med snø som byggeelementer, sier Simen Gaup og Børge Hagberg som er to av de femten elevene som er i sving i sentrumsparken.

– Fin praksis

Lærer John Sigurd Westgaard sier arbeidet er finfin praksis for de ferske elevene.

– Alle får karakter. Mye av jobben går ut på å bygge opp forskalinger, som de etterhvert skal fylle med snø og is. Dette er ikke så veldig annerledes enn å jobbe med betong, så i seg selv så gir denne jobben elevene en fin innføring i ulike forskalingsteknikker, forklarer Westgaard.

Kolostyak håper nå at det så smått begynner å lave ned med snø:

– Per i dag vil vi ikke fylle elementene med dagens snø, som er veldig våt. Det går, men da blir det veldig gule skulpturer, så vi håper at det i løpet av helgen kommer mer nysnø slik at vi får en mer hvit snø.