Kvinnen i 30-årene, bosatt på Østlandet, er i en nylig dom fra Alta tingrett dømt til 14 dager i fengsel for å forlede NAV til å urettmessig å utbetale seg 143.964 i overgangsstønad. Kvinnen mottok pengene mellom januar 2010 og april 2012, men hun jobbet i Alta.

Kvinnen møtte i retten og erkjente seg skyldig.

Informerte ikke NAV

I dommen heter det at hun arbeidet mens hun mottok overgangsstønad, men at hun ikke informerte NAV om hvor mye hun arbeidet. Slik retten ser det, forledet hun NAV til å utbetale 143.964 kroner.

I retten har kvinnen forklart at hun søkte om overgangsstønad for sitt første barn. Da hun kom i arbeid leverte hun arbeidskontrakten til NAV. Tiltalte kontaktet samtidig NAV og sa at de bare skulle redusere støtten og ikke stoppe den helt. I retten fremgikk det at hun tenkte at siden Nav hadde kontrakten så ble rett beløp utbetalt. Hun innrømmer at var feil av henne at hun ikke tok initiativ til å sjekke beløpene.

Videre har tiltalte forklart at overgangsstønaden og den lønna hun fikk fra Lindex medførte at hun fikk en normal lønn.

– Hun følte at pengene fra Nav var en del av hennes månedlige lønn. Tiltalte forklarte at hun burde ha tenkt bedre. Det ble imidlertid en vane at stønaden kom. Hun tenkte ikke over at hun hadde stønaden, heter det.

Retten mener på bakgrunn av vitneforklaringer at det er bevist ut over enhver tvil at kvinnen visste hva hun gjorde, og at hun var klar over at hun ikke var berettiget til de utbetalte beløpene.

Kvinnen må i tillegg til å sone i 14 dager betale 1.000 kroner i omkostninger.

Dommen er ikke rettskraftig, og kan ankes til lagmannsretten.