Et lokalt utbyggingsselskap ønsker opsjon på det nye boligfeltet i Lille-Komsa.

Selskapet Habil Utbygging AS, med Harald Nilsen AS og Tore Wæraas som eiere, er sulten på flere utbyggingsoppgaver. De har via sin advokat Hegg & Co AS søkt Fefo om opsjon på det planlagte boligfelt i Lille Komsa som antas å kunne få 130 boenheter.

– Hold det hemmelig...

Alta kommune startet allerede i 2014 en såkalt områderegulering av hele området nordvest for E6 i området Lille-Komsa, som klart framstår som det kanskje mest attraktive nye boligområdet i Alta. Midt i byen er det nå selve indrefilèten som skal fortæres – nært til sentrum, skoler, idrettsanlegg og turterreng.

Planen skal ut på høring i løpet av 2017. Habils advokat skriver at selskapet har realisert en rekke større prosjekter som Kunnskapsparken, Byhagen og Kvileskogen – og nå arbeider med Havspeil Bossekop brygge.

– Det anmodes om en formalisert opsjonsavtale med Finnmarkseiendommen, samt avklaring med kommunen. Fordelen ved at det tildeles opsjon nå, er at utbygger da vil kunne engasjere seg når områdeplanen legges ut til høring. Dette vil være til fordel da senere utarbeidelse av detaljplan vil avhenge av områdeplanens utforming, skriver advokatselskapet.

De ber om at anmodningen om opsjon blir holdt hemmelig inntil opsjonsavtale er inngått.

– Vi kan gjøre det

– Vi regulerer gjerne området i Lille-Komsa. Det er neppe naturlig at dette er en kommunal oppgave, så vi har bedt Fefo om opsjon på området. Og slik jeg forstår venter de på en reaksjon fra Alta kommune. Opsjonsbestemmelsene hos Fefo er slik at det er først til mølla, så vi håper jo dette skal gjøre det mulig for oss å utvikle området, sier eiendomsutvikler Tore Wæraas til Altaposten.

Han understreker at så lenge han ikke vet hva svaret fra kommunen eller Fefo blir, må han bare avvente å si veldig mye mer om hva han selv kan tenke seg for området.

– Jeg har tre prosjekter gående nå, det er Havspeil Bossekop, skolen for voksenopplæringa i Skajaluft og et prosjekt med en butikk i Baksalen i Hammerfest – der vi har revet en gammel butikk og bygger ny. Ellers er det travelt nok med møter i Kjøllefjord om Gamvik Eiendom og på Skjånes om samvirkelaget på stedet, forteller utbyggeren muntert.

Blokker og rekkehus

I saksdokumentene for det kommunale reguleringsarbeidet står det at området er stort i areal og vil bli et viktig bidrag til boligforsyningen i Alta. Potensialet skal være på 130 boliger fordelt på 100 enheter i blokker og 30 i rekkehus.

– Reguleringen kommer til å skje i kommunal regi, med mulig framtidig privat detaljregulering av enkeltfelt innenfor planområdet, skriver Alta kommune i saksforberedelsen.

Finnmarkseiendommen har varslet Alta kommune om Habil Utbygging AS sitt ønske om opsjon, og har bedt kommunen uttale seg innen 6. mars i år. Fefo skriver i brevet at de vil behandle opsjonssøknaden i tråd med Finnmarksloven og Fefos egne retningslinjer for opsjoner.

Alta kommune har kalkulert med at de må bruke cirka en million kroner til eksterne konsulenter i samband med reguleringen. Disse anskaffelsene er antatt å være innenfor områdene trafikk og vei, landskapsarkitektur, VVA, digitalisering og eventuelle andre oppgaver. Kommunen mener dette kan lyses ut i flere konkurranser, og derfor ikke trenger å legges ut på Doffin, der man plikter å lyse ut alle arbeider over en viss størrelse i kroner og øre.