Lørdag viser Aurora kino førpremiere på Karenina & I. Som en ekstra spiss på det hele, kommer også skuespilleren Gørild Mauseth som innehar hovedrollen. Ikke så unaturlig ifølge henne selv. Gørild er født i Alta, gikk på videregående her og hadde premiere i Alta da Riksteateret kjørte sin suksessrunde.

På turne med filmen

Dokumentaren handler kort fortalt om Gørild Mauseth som blir utfordret til den nesten umulige oppgaven, som er å spille Anna Karenina på et språk hun aldri har snakket og i forfatterens hjemland. Hun legger derfor ut på en reise for å lære seg russisk – og noe av målet med turen, er å oppdage de egentlige årsakene til at Tolstoj skrev romanen. For å forberede seg til oppsetningen på Gorkij Drama Teateret, bestemte Gørild seg for å legge ut på den 11.000 kilometer lang reisen fra Murmansk til Vladivostok med tog. Det er denne reisen som har blitt til dokumentarfilmen Karenina & I.

– Denne filmen startet med et teaterstykke med samme navn og vårt mål nå er å besøke alle plassene hvor jeg spilte stykket med Riksteateret for noen år siden. Det var hele 22.000 personer som så dette stykket, og hvis like mange, eller 22.000 flere vil se filmen, så er det bare en flott bonus, sier Mauseth.

Svarer på spørsmål

Førpremieren i Alta er også første plassen filmen skal vises, før norgespremieren sparkes i gang i Kjøllefjord 24.februar.

– Jeg ble født i Alta, så det ble derfor naturlig at vi ville vise filmen hos dere først. Visningen er for alle, så jeg gleder meg stort til å få møte publikum, sier Mauseth som sier hun kommer til å svare på alle spørsmål fra salen.

– Før vi snurrer i gang filmen skal jeg snakke litt om bakgrunnen-  og historien til hvorfor vi har laget Karenina & I. Etter visningen svarer jeg gjerne på alle spørsmål som måtte komme, lokker hun.

Vil takke Torfinn

En av de som hun håper kommer på visningen, er fysioterapeut Torfinn Reginiussen.

– Jeg ble utsatt for en lammende ulykke da jeg som 15-åring spilte fotball i Kjøllefjord hvor jeg vokste opp. Etter ulykken dro vi til Alta hvor Torfinn heldigvis hjalp meg til å bli frisk Hadde ikke det skjedd, så hadde jeg kanskje ikke blitt skuespiller eller fungert normalt per i dag, så han er invitert og jeg håper han kommer, for han skylder jeg virkelig en stor takk, sier hun.

Besøker 47 plasser

Filmen har kun hatt to visninger så lamgt. En gang under Tromsø internasjonale filmfestival, og en gang under Gøteborg filmfestival. Etter visningen i Alta skal hun dra på på en lang turne sammen med «filmrullen» til hele 47 plasser i landet.

– Jeg tror dette er første gang at jeg og et filmteam drar på turne sammen med en film. Bare det blir en spennende reise, for det skal bli veldig flott å få møte publikum, sier hun fornøyd.

Ble crowdfundet

For å realisere filmen, var hun og teamet avhengig av såkalt «crowdfunding», som  betyr at alle som ville kunne bidra med penger til prosjektet.

– Vi fikk vel inn omlag èn million norske kroner, og jeg ønsker å takke alle som bidro med alt fra 10 euro til over 1000 euro – og jeg håper også alle som var med å bidra til å finansiere Karenina & I kommer på visningene, takker Mauseth, som minner om at førpremieren i Alta er åpen for alle.