Tidlig mandag morgen skjedde et brutalt ran i en bolig et sted i Alta by. To maskerte menn møtte opp på døra og tok seg inn i en bolig her ved å fjerne et vindu i ei dør. De to maskerte mennene gikk hardt til verks på jakt etter penger og andre verdigjenstander.

Inne i boligen befant det seg en mann i 20-årene og en kvinne på rundt 30.

– Leiligheten ble rasert av de to maskerte mennene. Det ble også utøvd grov vold mot mannen i 20-årene. Han har blitt slått med en gjenstand i skulderpartiet og på armene. En annen gjenstand skal ha blitt brukt for å slå han i beina, forklarer politioverbetjent Steinar Aas Andersen ved Alta lensmannskontor.

Altaposten kjenner til at voldsutøverne brukte en hammer for å slå mannen i skuldra og armene. Det skal ha blitt brukt et jernrør for å slå offeret i føttene.

Altaposten kjenner også til at de to skal ha blitt drapstruet dersom de tok kontakt med politiet. Andersen vil ikke bekrefte dette.

Politioverbetjenten forteller at politiet i Alta ikke var på aktiv vakt da hendelsen fant sted:

– Dette skjedde så tidlig at vi dessverre ikke hadde folk på tjeneste da tipset om hendelsen kom inn. Vi var derfor ikke på stedet så raskt som vi skulle ønske.

Da politiet kom var de to maskerte mennene forsvunnet fra stedet.

Ikke lenge etter at hendelsen hadde funnet sted ble det gitt beslutning om pågripelse av to navngitte personer, bekrefter Andersen:

– Den ene av disse ble pågrepet allerede mandag, rundt klokka 16.00. Han ble satt i arrest, avhørt og deretter løslatt. Den andre mannen har vi ikke vært i kontakt med.

Altaposten kjenner identiteten til de to mennene. Mannen som ble pågrepet mandag er identisk med mannen som er siktet for den brutale voldsepisoden i Skansen i fjor sommer, der en mann i 30-årene skal ha vært døden nær som følge av volden han ble utsatt for.

– Politiet vil be om at det utstedes en ny pågripelsesbegjæring på sistnevnte. Vi er på utkikk etter han, ønsker å pågripe han og tar gjerne imot tips fra folk som måtte vite hvor han befinner seg, sier Andersen.

Pengemotiv

Hva angår episoden som fant sted mandag morgen bekrefter Steinar Aas Andersen at det er grunn til å tro at motivet var å få tak i penger og/eller verdigjenstander.

– Men uansett hva som var motivet, så snakker vi her altså om en kroppskrenkelse, det er også det vi etterforsker saken som.

– I og med at den ene av de to er avhørt og sluppet løs igjen – er han sjekket ut av saken?

– Ingen er sjekket ut av saken. Vi mener vi har skjellig grunn til å mistenke begge de to personene for å stå bak dette.

– Hva kan du si om alvorlighetsgraden i saken?

– Dette er klart en alvorlig sak. Det er selvfølgelig trasig at noen skal måtte bli utsatt for slikt, og det er heller ikke heldig at man skal utsettes for trusler og må leve i frykt for å bli utsatt for vold eller det som verre er. Vi registrerer også at det er en stor uro i «miljøet» i Alta nå. Vi har fått inn flere meldinger fra folk som er redde, og tror de kan ha hørt eller sett disse to personene i tilknytning til sin egen bolig. Nervene er i høyspenn hos mange, som frykter de skal utsettes for lignende hendelser. Vi må bare oppfordre folk til å ta kontakt med oss, og vi må oppfordre til at de som utsettes for slikt faktisk avgir vitneforklaringer i sakene. For uten dette blir sakene forferdelig vanskelig for oss å løse. Vi sliter ofte med det når det er snakk om hendelser der personer tilhørende visse miljø utsettes for slike hendelser. Det betyr ikke at vi tar lettere på hendelser der de som tilhører disse miljøene er ofre. Vi gjør det vi kan for å få disse sakene etterforsket og gjerningspersonene straffet, men da må vi også få hjelp fra de som utsettes for slikt, sier politioverbetjenten.

Politioverbetjent Steinar Aas Andersen. Foto: Tom Skoglund