35-åringen har vokst opp side om side ved oppdrettsanlegg i Kvalfjord i Rognsund. Det siste året har han vært hos Grieg Seafood Finnmark. 1. april reiser Driveklepp til Chile, hvor han skal jobbe for et stort chilensk oppdrettsselskap. Driveklepp skal jobbe med produksjonsoptimalisering tett opp mot konsernledelsen.

– Jeg reiser av eventyrlyst, og jeg aner ikke hva jeg kaster meg ut på. Men jeg gleder meg masse, sier Andreas Driveklepp, kommende «Farming Technical Advisor».

Han gleder seg til å bo i Chile, og bli kjent med en annen kultur. Norge er i eliteserien innen havbruk og eksporterer fagfolk både til Asia, Spania og Chile.

– Jeg kommer for å bidra med min kunnskap, men det kan hende jeg blir den som lærer mest, sier han.

Slakter 70.000 tonn

Multiexport er et stort oppdrettsselskap som slakter 70.000 tonn fisk i året.

– Jeg skal jobbe mot konsernnivå, og jobbe med å få mer ut av produksjonslinja helt fra smolt til slakt, foringsstrategier, teknologi og utstyr og se på hvordan man implementerer dette i forhold til budsjett og øvrige utfordringer, forteller han.

Det har vært en spennende ansettelsesprosess med mange søkere fra hele Norge. De er ute etter norsk kompetanse. Til slutt var Driveklepp den eneste igjen, og til slutt den som ble tilbudt jobben. Når han nå reiser til Chile, står det bolig klar for kvalfjordingen.

– Jeg vet ikke om jeg fikk jobben fordi jeg er finnmarking. Kanskje jeg var litt ekstra frempå, ler han.

  – Får du veldig god lønn også?

– Jeg reiser ikke for å tjene penger, men fordi det føles bra å jobbe med å bidra til en sunn og effektiv matproduksjon til en stadig voksende befolkning på jorda. Det er det som driver meg, forteller han.

Startet tidlig

Han har hengt rundt oppdrettsanlegg fra han var 6-7 år, og fikk naturlig nok sin første sommerjobb her som 12-åring.

– Jeg var tidlig fascinert av oppdrettsanleggene – og så tidlig for meg en jobb her, forteller Andreas.

Det ble sommerjobb på anlegget i hele ungdomstida. Siden ble det fagbrev og fast jobb.

– Jeg har også en årsenhet i havbruksdrift og ledelse fra Universitetet Nord. Men utenom det, så har jeg jobba hele veien, forteller han.

Begynte med NRS

Karrieren begynte for alvor hos NRS (Norway Royal Salmon) i 2010. Han er takknemlig for det han har lært hos sine arbeidsgivere.

– Jeg begynte hos NRS like etter at de overtok her oppe. Jeg har fått være med på en enorm vekst på godt og vondt. Og en ting er helt sikkert; jeg har vært så heldig å være omringet av dyktige folk til enhver tid, helt fra første dag, synes Driveklepp.

I fjor begynte han hos Grieg Seafood Finnmark. Også her har han lært mye, den korte tiden til tross. Med kolleger med høy kompetanse rundt seg på alle kanter, har det vært en fin tid.

– Dette året i Grieg har jeg også lært veldig mye. Grieg har hatt en utrolig vekst. Det som er så bra er den klyngen man har i Alta med tre oppdrettsselskaper lokalisert i Kunnskapsparken. Både NRS, Cermaq og Grieg Seafood drar på seg mye kompetanse  og har mye kompetent personell. Så det er lett å bli god i Alta, synes han.

– Den høye kompetansen som finnes her, er litt underkommunisert. Jeg har fått være med på en rivende utvikling i Finnmark de siste årene. Vi har det mest moderne utstyret som er å oppdrive. Næringen trekker utrolig mange dyktige folk til seg, og mange på mastergradsnivå som har mye å lære bort, synes han.

Kommer tilbake

– Hva er det med denne næringa som tiltrekker deg?

– Det har vært så gøy hele veien, med veldig allsidige dager. De siste årene har det vært en rivende utvikling og et vanvittig tempo. Alle har en kjempestor mulighet til å utvikle seg faglig og personlig, enten du sitter i administrasjonen eller er ute på merdene, sier Andreas Driveklepp.

Om det er blitt færre i administrasjonen, er det ansatt flere ute på anleggene.

– Blir du lenge i Chile?

– Det vet jeg ikke. Men når jeg kommer tilbake, så håper jeg at jeg får jobb i Grieg Seafood igjen. Jeg vil i hvert fall veldig gjerne tilbake en gang, sier Andreas Driveklepp som bare tar kofferten med seg når han drar.

EN GOD KLYNGE: Andreas Driveklepp berømmer den unike kompetansen som finnes i oppdrettsselskapene i Alta. Selv kan han ikke tenke seg å jobbe i en annen næring. Foto: Privat