– Vi betalte 5.600 kroner for billetter til oss tre. Det er litt dyrt, men vi ville gi litt ekstra for å komme til Alta. Vi ville til et sted langt nord og et sted hvor det var kort vei fra flyplassen og ut i naturen, sier Anders Systad (27), Kasper Andersen (27) og Kenney Dam (28). De to førstnevnte er fra København, mens sistnevnte Dam er fra Sorø, en liten by på størrelse med Alta.

To er ingeniører og den tredje er IT-konsulent. De lever et urbant liv til daglig, og bruker mye av kontortiden til å drømme om naturopplevelser.

– Det er vill og uberørt natur vi går etter, medgir danskene.

Bursdagsgave fra kjæresten

Undertegnede traff  på «drengene» ved en tilfeldighet under en sykkeltur lørdag formiddag. Da stod de med full oppakning oppe i Tverrelvdalen og så litt rådville ut. Da vi stoppet og lurte på hvilket oppbud dette dreide seg om, fikk vi vite at de hadde gått fra Langvannet inne ved Suopas, ned via Østerelvdalen og nå var på tur ned til byen.

– Finnes det muligheter for å bestille en taxi, undret trekløveret.

Anders, Kasper og Kenney hadde truger fastspent i sekkene og de kunne fortelle at Kenney hadde fått turen i bursdagsgave fra sin kjæreste.

– Kriteriene for gaven var at den skulle inneholde helikoptertur og at den skulle gå til et sted der det er kaldt, forteller Kenney, som sammen med sine kompiser innrømmer at naturen i Norge er et par hakk mer spennende enn i Danmark.

– Norge er mye mer variert og utfordrende. Et veldig spennende land, samstemmer de.

– FINNES DET EN TAXI..?: Anders Systad, Kenney Dam og Kasper Andersen kunne tenke seg en taxi etter en god marsj ned fra Suopas til Tverrelvdalen på truger. Foto: Hanne Larsen

Lars Monsen-drop

Guttene dro fra Danmark med fly på torsdag, landet i Alta noen timer senere, hvorpå de lånte en bil fra Kallax for å kjøre opp til sentrum og kjøpe seg noen gassflasker, slik at de kunne holde varmen i polarnatta. Deretter bar det med helikopter innover vidda, hvor guttene på beste Lars Monsen-vis ble droppet inne ved Langvannet.

TØFF GAVE: Anders Systad, Kasper Andersen og Kenney Dam kan takke undertegnendes kjæreste for at det ble tur til Finnmarksvidda med helikopter. Foto: Privat

– Det første som da skjedde var at det kom to gutter fra naturoppsynet kjørende bort med scooter og litt bryskt lurte på hva vi skulle der, forteller de spreke karene lattermildt.

Etter at landingstillatelsen var vist frem ble tonen en annen og danskene fikk mange gode råd om alternative ruter ned fra fjellet. Rune Somby i Statens naturoppsyn bekrefter det overraskende møtet.

– Veldig trivelige karer. Vi traff faktisk flere dansker på truger samme dag og det er sjeldent, sier Somby.

Nordlys

– Vi hadde planer om å fiske, men det ble ikke noe av. Vi eksperimenterte med å bygge igloo og bare vandret rundt og nøt naturen. Vi fikk også se et fantastisk nordlys natt til fredag, forteller Anders, Kasper og Kenney, som faktisk var heldige med den, ettersom nordlyset har vist seg fra en uvanlig sterk og aktiv side den siste uka.

Stabbursdalen neste?

Guttene har vært i Norge tidligere, men aldri så langt nord. De kunne godt tenke seg å se mer av Norge og en sommertur til Finnmark, gjerne Stabbursdalen, står høyt i kurs. Tredagers-oppholdet i Alta gir de følgende attest:

– Det svarte virkelig til forventningene. Det har vært helt fantastisk og alle vi har møtt har vært svært imøtekomne, sier gjengen, som slettes ikke har fått nok av kulde.

– Vi vil ha enda mer snø og kulde. Neste gang kunne vi tenke oss å leie snøscooter, røper de eventyrlystne byguttene.

NORDLYS: Det har vært sterk nordlysaktivitet den siste uka. Det gjorde natta under himmelen ekstra spesiell. Foto: Privat