11 år etter at de som tenåringer startet opp Duolva Duottar, og etter en pause i forbindelse med jobb og studier, satser Fred-René Øvergård Buljo, Ivan André Skum og Ole Mahtte Hætta Gaup på et aldri så lite comeback med spillejobber og albumslipp.

Miniturné

– Konserten her i Alta blir starten på en liten turné der vi skal til Øst-Finnmark og ikke minst gi flere konserter under den store, samiske jubileumsuka «Tråante 2017» i Trondheim denne uka. Det er vel ikke utenkelig at vi blir å dukke opp på påskefestivalene heller, og kanskje på andre festivaler til sommeren for den saks skyld, sier Fred-René, som skriver musikken i Duolva Dottar. Han bor i Oslo og jobber som pedagog i en samisk barnehage. Ole Mahtte og Ivan André bor fortsatt i Finnmark og jobber henholdsvis i NRK Sápmi og i reindrifta.

– Vi bor langt fra hverandre i dag, men med dagens teknologi er det ikke vanskelig å lage låter på tross av dette. Tekstene lager vi fortsatt i lag, sier Fred-René.

Smugjobber med samestat

– Hva kan folk vente seg av Duolva Duottar i 2017?

– Vi lanserer ny musikk som vi, låt for låt, skal slippe på nettet, før hele albumet med tittelen «Tundra Sound» skal gis ut, en eller annen gang i løpet av året. På konsertene skal vi spille både nytt og gammelt.  Når det gjelder musikken, er rappen vår blitt mer riff- og rockbasert, med tydelig gitarlyd, sier Fred-René.

– Når det gjelder tekstene, har vi blitt litt mer politiske – med selvironi. Vi samer jobber som kjent i smug med å opprette en Samestat. Folk får tolke våre tekster sjøl, sier Ole Mahtte Gaup med et lurt smil om munnen, og Fred-René legger til:

– Vi fyller 28-29 år i år og er rett og slett blitt for voksne til bare å synge om truser og jenter.