Den private helse- og omsorgsaktøren Aleris har lenge gått svanger med sine planer om å etablere et større omsorgstilbud i Alta, men det har vært stille helt siden man kom fram til at eiendomsmassen på Jansnes i Talvik ikke var i god nok stand.

Nå er imidlertid alt klart for en etablering på Kvenvikmoen, i det tidligere hotellanlegget like ved golfbanen. Her skal det gis et tilbud til mennesker med psykiske lidelser og som har behov for heldøgns omsorg.

Har lett lenge

Overfor Altaposten legger ikke regiondirektør Håkon Melseth skjul på at han er glad for at alt ser ut til å gå seg til i Alta:

– Vi har lenge vært på utkikk etter noe i Finnmark, og da helst i Alta. Da bygget på Kvenvikmoen kom for salg syntes vi det så veldig lovende ut. Tanken er å etablere en korttids- og en langtidsavdeling for pasienter innen rus og psykisk omsorg. Vi ser at det i enkelte tilfeller er behov for løsninger som er både raske og gode, mens det andre ganger kan være snakk om langsiktige løsninger. Bygget vi nå leier på Kvenvikmoen er veldig fleksibelt, og gir rom for å skape et slikt differensiert tilbud, forklarer han.

Det tidligere hotellet skal kunne tas i bruk umiddelbart:

– Bygget vi nå etablerer oss i trenger bare noen mindre justeringer før vi kan gå i gang. Vi overtar 1. mai og ser for oss å kunne ta imot første pasientene samme uke om nødvendig, sier Melseth.

SER FRAM TIL ETABLERINGEN: Regiondirektør Håkon Melseth i Aleris tror de vil kunne tilby et godt tilbud på Kvenvikmoen allerede fra oppstart. Her sammen med daglig leder for Aleris Alta, Anita Jensen. Foto: Hanne Larsen

Håper på dialog

I tillegg til å være fleksibelt konstaterer han at bygningsmassen er i god stand. At det ligger naturskjønt til, med nærhet til både vidde og hav, og i akseptabel avstand fra byen, gjør at Kvenvikmoen ifølge han passer godt til et tilbud for mennesker med psykiske lidelser.

– Aktivisering og natur er to nøkkelord her. Vi ønsker å bruke omgivelsene og naturen som en del av omsorgsopplegget.

– Hvordan passer dette inn ved et golfanlegg, og med en skytebane like ved?

– Golfklubben leier i hotellet i dag, men har et eget bygg ved siden av som jeg forstår det. Planen er at de skal over i sitt bygg, mens vi leier hele dette anlegget. Jeg forstår det slik på selger at dette har vært avklart tidlig i prosessen, og håper at vi skal kunne gå i en dialog med golfklubben, for å høre om vi kan være en ressurs for dem eller om vi på andre måter kan ha nytte av hverandre.

– Hva angår skytebanen tenker vi at det ikke skal bli et stort problem. Vi må nok bare innfinne oss med at vi kan høre smell derfra, og blir det et problem for noen av beboerne må vi bare se hvordan vi løser det.

Rekrutteringsjobb

Regiondirektør Melseth forteller at det om kort tid vil settes i gang en rekrutteringsprosess, der det i første omgang lyses ut stilling som leder for avdelingen. Flere miljøterapeuter skal også tilsettes.

– Jeg vil tro det blir mellom 9 og 12 ansatte her i starten, så kommer leder i tillegg. Den første tiden kan vi kanskje ha tre-fire beboere, målet er mellom seks og åtte beboere i løpet av et års tid. Antallet pasienter vil avhenge av hvilke problemstillinger og behov den enkelte beboer har, og hvilke avtaler vi får med de forskjellige kommunene, sier han.

– I tillegg har vi allerede i dag ansatte i Alta, disse ønsker vi å samle på Kvenvikmoen, for å lage et større Aleris-miljø her. Blant annet tenker vi at de ansatte som i dag jobber i barnevernsinstitusjonene våre, samt administrativt ansatte og lokal ledelse skal knyttes opp mot dette miljøet.

– Dere etablerer egentlig et større lokalkontor her?

– Ja, men drift av tilbudet innen psykisk omsorg er det viktige, det er det som blir kjernevirksomheten på Kvenvikmoen, sier regiondirektøren.

– Brikkene har ramlet på plass

Det er Kvenvikmoen AS som selger bygningsmassen. Styreleder og eier av 40 prosent av selskapet, Odd Magne Alexandersen, vil ikke røpe detaljer i avtalen, men sier han er fornøyd:

– Vi er godt fornøyd med avtalen, og med de som skal drifte anlegget. Jeg liker aktiviteten de legger opp til, og ser ikke at det skal være i konflikt med andre aktiviteter her. Brikkene har ramlet på plass nå, sier Alexandersen.

Avtalen som er underskrevet er etter hva Altaposten forstår en leieavtale med opsjon på salg til en tredjepart – som Aleris igjen skal tegne en ny leieavtale med. Dersom alt går etter planen vil salget til denne tredjeparten finne sted om omkring ett års tid.

– Det er satt en kjøpesum og skrevet en avtale på dette. Detaljene i denne avtalen får bli mellom partene i avtalen, sier Alexandersen til Altaposten.