Øyelege Svein Erik Thomassen ved Finnmark Øyeklinikk er på folkemunne kjent som en mann som stadig presser grenser for hva som er mulig å gjøre, og er tidlig ute med å adoptere ny teknologi. Operasjonen som fant sted tirsdag i forrige uke var den første av sitt slag i Norge.

Mistet synet

Fred Roy Martinsen (62) fra Nordland forteller at han mistet synet på det ene øyet etter en arbeidsulykke for nærmere 30 år siden. Han har siden måttet bruke briller. Da han i fjor begynte å se dårlig når han var ute med fuglehundene, fattet han mistanke om at noe var galt.

– Jeg merket at kompisene jeg var ute med så hundene lenge før jeg selv kunne. Synet ble etter dette bare verre og verre, slik at jeg til slutt måtte gå til øyelegen min. Her kunne de konkludere med at jeg var full av grå stær på det ene øyet, sier Martinsen.

Det ble starten på en tøff tid for Martinsen. Men han var fast bestemt på å ikke gi opp, og satte i gang med å ringe til øyeklinikker fra sør til nord.

– Det ble rundt hundre telefoner. De fleste hadde 48 måneder ventetid. Noen hadde kun seks, men jeg kunne ikke vente så lenge.

NY HVERDAG: Fred Roy Martinsen takker øyelege Svein Erik Thomassen for at han har fått synet tilbake. Foto: Privat

Fulltreffer i Alta

Til slutt havnet 62-åringen hos Finnmark Øyeklinikk. Etter å ha forklart situasjonen sin, og at han måtte opereres fort, gikk det ikke lang tid før Martinsen fikk time.

– Det eneste jeg måtte ordne var å sende over papirene mine, så kunne jeg få time neste mandag. Jeg tror ingen har vært mer glad enn meg da jeg fikk den nyheten, sier han.

Operasjonen Martinsen fikk, var en såkalt Reverso multifokal add-on linse, som er produsert av Cristalens i Frankrike. Det er første gang i Norge at det har blitt implantert en slik linse i et øye som tidligere var operert for grå stær.

– Reverso-linsen er multifokal, det betyr at den gir godt syn både på nært og avstand. Operasjonen er ganske krevende, hvor en Reverso-linse skal lures inn i den lille plassen foran den kunstige linsa som sitter der fra før, men bak iris, altså det blå i øynene, forklarer øyelege Thomassen.

Selve operasjonen tok rundt 15 minutter.

PRESISJON: Det er ikke store arbeidsrommet øyelegen har når han skal operere i et øye. Foto: Privat

– Dagen etter operasjonen var synet på avstand uten briller 100% og han leste nest minste skrift i vår skriftprøve. Altså et helt perfekt resultat, legger øyelegen til.

En stor takk

Martinsen retter en stor takk til øyelege Thomassen og hans stab for at de har gitt han livet tilbake.

– Det går ikke an å beskrive hvordan det er. Bare det å gå ute med hundene, eller det å se på mobilen uten å måtte bruke briller, er helt fantastisk. Jeg har fått en helt ny hverdag.