Trommelærer Kristine Hansen Nordgaren på Alta kulturskole jobber som frilansmusiker og komponist og er i gang med flere nye prosjekter som kommer til å høres i Alta dette året.

Debut på museet

– I år har jeg virkelig mye spennende på gang. Jeg har fått noen stipender i løpet av 2016 og regner med å få mer støtte i år til flere nye prosjekter som skal fremføres i Alta dette året. En av tingene er blant annet debut med et nytt ensemble som heter «FinnSam». Dette prosjektet som skal ha sin hovedbase i Alta og gruppa består av musikere fra Finnmark og Troms, sier Hansen Nordgaren.

19. mars skal de ha sin debutkonsert på  Alta museum, som en del av Borealis-festivalen.

– Vi skal fremføre fire helt nye verk. To av disse har jeg skrevet og vårt fokus er helt ny musikk med blåsere, trommer og med en laptop med samples, sier hun.

Lydlegger vidda

Til sommeren skal hun lage et prosjekt som hun har kalt for «Lyd-ID». Det handler om å lyd-identifisere bygder i Nord-Norge.

– Jeg har en stor interesse og lidenskap for lyd, så du kan helt klart kalle meg for en lydfreak. I juni måned starter jeg på mitt nye pilotprosjekt med en opptaker. Det første jeg skal gjøre er å bo i et telt i tre uker, og jeg skal under denne tiden samle inn lyder som er typiske for Karasjok hvor jeg skal slå leir. Lydene som jeg skal ta opp skal jeg bruke som underlag til tradisjonsmusikk tilknyttet hver plass, sier Hansen Nordgaren.

Drømmer om doktorgrad

Målet med prosjektet er klart.

– Dette prosjektet blir forhåpentligvis starten på en av mine store drømmer, som er en doktorgrad i musikk. Jeg håper etterhvert å dra til masse plasser i hele Nord-Norge som skal få sin egen lyd-id. Planen er å gi ut en CD med lyden av nord, sier den kreative musikeren.

Lager live-galleri

Resultatet fra Karasjok skal munne ut i en konsert som hun også skal fremføre på Alta Museum i løpet av dette året.

– Hva tror du er en typisk Karasjok-lyd?

– Det vet jeg ikke enda, men summende mygg er vel en av flere lyder som helt klart vil høres i dette området. Jeg skal også forske på om nordavinden har forskjellige valører for hver plass, så det blir veldig spennende.

CD med eget instrument

Mot slutten av året skal hun også gi ut en CD som skal ta for seg det nye instrumentet som hun laget av reinbjeller.

– Det heter Reinofon og dette instrumentet, som det kun finnes ett av, har jeg fått hjelp til å lage sammen med gode instrumentmakere. Nå skal jeg spille inn en CD med tre nye verk med ny reinofonmusikk. Utgivelsen skal også munne ut i en soloturnè over hele Nordkalotten, samt en konsert i Alta i løpet av året, sier den kreative musikeren.

Kristine Hansen Nordgaren viser frem Reinofonen. Foto: Reiulf Grønnevik