Kings Bay byr på en spennende teori som helt klart er verd å se.

Den nye nordnorske thrilleren Kings Bay byr på en ganske spennende teori om hva som kan ha skjedd da 21 gruvearbeidere mistet livet i en gruveulykke i 1962. Ulykken felte også den daværende Gerhardsen-regjeringen og det finnes en rekke konspirasjonsteorier om hva som egentlig var årsaken.

Kort forklart spinner filmens historie på om ulykken på Svalbard egentlig var en ulykke, eller om noen stod bak det hele. Filmen er til dels spennende, og selv om det ikke er så mange actionscener, så er nøstingen til gravejournalist Kari Bremnes, som spiller hovedrollen som Harrieth «Harri» Hansen, helt ok.

Bremnes er som de fleste vet, en nordnorsk visesanger, musiker og låtskriver. Selv om hun ikke har noen stor skuespillererfaring fra før, så kler hun rollen som en sliten journalist, som jakter på en stor sak, ganske så greit. Hun har for øvrig bakgrunn som journalist, fra Nord-Troms avis til Aftenposten.

Regissør og manusforfatter Stig Svendsens får fram en ganske så fin konspirasjonsteori om den grusomme ulykken, men manus og filmens scener, mangler det siste ekstra som kunne løftet historien mot nye høyder. Du får heller ikke noe svar på hva som har skjedd. Men teorien er spennende og hvem vet, kanskje er ikke manuset så usannsynlig heller.

Dialogene er dog litt av det enkle slaget og disse blir ofte fremført litt for hastig – uten å gå helt i dybden. Vi kommer heller ikke helt under huden til Harrieth «Harri» Hansen og alle som jobber med saken, som viser seg å være av storpolitiske dimensjoner.

Filmens historie har, til tross av sin lettbeinte form som vi er kjent med fra utallige thrillere av ymse slag, en veldig fin spenning som sakte, men sikkert, graver seg fram opp mot et klimaks.

Liker du thriller-sjangeren så er dette helt klart en film du bør se. Og hvem vet, kanskje kommer det en oppfølger også, for Kings Bay-ulykken er et stort, ubesvart blad i norsk historie. Slutten byr også på en ganske så overraskende vending.