Alta bibliotek har fått 50.000 kroner fra organisasjonen Fritt Ord som skal brukes til å markere at det i år er 100 år siden samenes første landsmøte fant sted i Trondheim.

Vil være med å markere

Biblioteksjef Sonja-Kristin Granaas sier de selvsagt skal være med på dette store jubileet, som skal markeres over hele landet dette året.

– Disse midlene fikk vi allerede i 2016 og vi har derfor hatt noen små arrangementer. De pengene vi har igjen skal vi i år bruke på markeringen til det samiske 100-års jubileet, sier Granaas.

Forteller om Laula Renberg

En av de som skal komme på besøk til biblioteket er Siri Broch Johansen. Hun  er en kjent samisk forfatter, dramatiker og sanger.

– Hun har blant annet skrevet flere stykker for det samiske nasjonalteateret, og hun kommer til oss for å holde et foredrag. Den store feiringen skjer selvsagt på samefolkets dag 6. februar og Broch Johansen kommer til oss først i mars måned. Hun skal fortelle om Elsa Laula Renberg som var en sørsamisk kvinne. Det var Laula Renberg som  tok initiativ til dette første samiske landsmøtet som fant sted i Trondheim i 1917, så dette blir et spennende foredrag for de som vil vite mer om denne foregangspersonen, sier Granaas.

KOMMER I KVEL: Asbjørn Jaklin holder i kveld et foredrag om evakueringen av Finnmark under 2. verdenskrig. Det skjer på Alta bibliotek. Foto: Arkiv

Foredrag i kveld

Hun forteller at de i kveld også får besøk av en forfatter.

– I kveld klokken 19  kommer Asbjørn Jaklin som har skrevet boken «Brent jord». Den handler om evakueringen av Finnmark under 2. verdenskrig. Boken har vært anmeldt av Solgunn Solli og hun ga den terningkast seks i Altaposten. Jeg tror veldig mange fikk denne boken i julegave, så dette tror vi vil bli et veldig populært foredrag. Jaklin skal fortelle om de personlige, politiske og militære sidene ved tvangsevakueringen. Arrangementet er gratis, så alle er hjertelig velkommen, lokker Granaas.