– Man er klar over problemet. Jeg mener det er veldig viktig å ta opp dette problemet nå. Vi må ta på alvor de ryktene som florerer. Og dere skjønner nok alle hvorfor jeg er opptatt av det, sa Hans Jørgen Andersen (Frp) i hovedutvalget for oppvekst og kultur i går.

– Jeg er veldig glad for at denne saken skal utredes og behandles. Om det stemmer at det er alkohol og hasj som deles ut i skoletida, er det ille, sier Andersen til Altaposten.

Han mener ryktene fra ungdomsskoleelever ikke kan komme av seg selv.

– Vi kjenner godt til hjemme-alene-fester mens foreldrene er på hytta. Tidene har forandret seg, og det er hardere stoffer blant de unge nå. Om det er slik at det er både alkohol og hasj i skolegården og i skoletida, så er det ille og må tas på alvor, sier han.

Til politisk behandling

Tirsdag bestemte hovedutvalget at saken om alkohol og rusmidler blant elever på Alta ungdomsskole skal utredes og legges frem for politikerne til neste møte.

– Vi kjenner til ryktene og vi skal utrede dette, sa hovedutvalgsleder Hilde Søraa i møtet.

Det passer kanskje bra, for det møtet skal holdes på ungdomshuset «Huset».

Skolen

Området utenfor kantina på Alta ungdomsskole er et populært tilholdssted, ikke bare for skolens egne elever, men også for elever fra Sandfallet og videregående, eller det kan være elever som har droppet ut av skolen. Det snakkes om alkohol og rus blant ungdommene.

– Det snakkes mye, og skjer så mye at man må være blind om man ikke ser det, sier Andersen.

Ryktene går ut på at det er rusmisbruk blant ungdommene, også narkotika. Det skal ha vært snakk om å få politiet på besøk også.

POPULÆR OVN: Denne «benken» utenfor kantina er et populært tilholdssted for ungdom – også de som ikke har noe på skolen å gjøre. Foto: Kita Eilertsen

Rektor er på vakt

Alta ungdomsskole har i lengre tid forsøkt å bli kvitt problemet med ungdom som henger rundt kantina.

– Vi har lærere på vakt ved inngangspartiet. Mange samles utenfor kantina når de går ut av klasserommet midt i timen. Det er her de samles, og derfor har vi måttet sette inn tiltak, forklarer rektor Magne Medlie ved Alta ungdomsskole.

PÅ VAKT: Rektor Magne Medlie bekrefter at de holder vakt utenfor kantina på ungdomsskolen. (Arkivfoto) Foto: Kita Eilertsen

Rektoren kjenner imidlertid ikke til at det har foregått rusmisbruk der.

– Vi er klar over at det går rykter om rusmidler blant ungdommene, men siden det er rykter er det veldig vanskelig å håndtere, sier rektor Medlie.

I lengre tid har det vært et problem at eldre ungdom henger på Alta ungdomsskole, både i langfriminutt og i undervisningstida. Rektor bekrefter at dette er et problem for skolen.

Problem med eldre ungdom

– Vi har lenge hatt et problem med at eldre ungdommer kommer inn her, og henger rundt kantina. Dette er ikke ønskelig, og det er noe vi vil få slutt på. Vi har snakket mye om det og jobbet en stund med å holde dem unna, sier Medlie.

Han sier de ikke har mye erfaring med at elever har vært beruset i skoletiden. Han kan imidlertid fortelle at de har vært i tvil enkelte ganger.

– I tilfeller der vi har hatt mistanke om at elever har vært ruset, og oppfordret foreldre om å la dem bli testet, har vi ikke opplevd at noen har testet positivt, forteller rektoren.

Hans egen erfaring

– Jeg har lang erfaring fra rusomsorgen, og vet at mange kvier seg for å ta fatt i problemet. Kunnskapen er så ufattelig dårlig og temaet er så tabubelagt. Men vi må snakke om det, for å forhindre at flere ungdommer blir rusmisbrukere, sier han.

Andersen har selv erfaring fra rusmisbruk. Det er mange år siden han rørte alkohol sist. Han fikk sine største problemer i voksen alder, og har tenkt mye på hvorfor det ble slik.

– Men det er ingen hemmelighet at jeg er fra en fotballfamilie, der man feiret godt, både seier og tap. Og slik tror jeg det er hos mange. Mange sier: om jeg ikke skal drikke i jula eller påsken, hva skal jeg gjøre da? Da blir det jo så kjedelig. Men tenk, det trenger det ikke å bli, sier Hans Jørgen.

VÆR OBS: – Offentlige personer bør ikke legge ut bilder av "noe rødt i glasset" på Facebook, som om det er noe idyllisk, sier Hans Jørgen Andersen. Foto: Kita Eilertsen

– Når man vet at det finnes en rusmisbruker i hver 4. familie, så kan man jo tenke seg hvor stort dette problemet er. Jeg synes det er en uting at offentlige personer, og andre også, til stadighet skal legge ut på Facebook; de feirer med «noe rødt i glasset», konjakken på bordet og legger ut bilder når de skåler i champagne. Man må vel ikke feire alt med alkohol? Tenk på hva slags signaler dere gir ungdommene!

– Husk at ungene bare speiler sitt opphav, og at det er mye mer stoff blant de unge nå enn da dere vokste opp, slår han fast.

  • Saken skal behandles i neste møte i hovedutvalget for oppvekst og kultur, som er 14. februar.