– Dere meldte i avisa at tre biler er fjernet siden befaringen. Det rette er fem, sier bilmekaniker Ray Johansen, som bor ved Storsandnes og har verkstedet sitt der. I juli 2015 stengte Vefas bilmottaket i Eiby, og samme høst fikk Ray uvanlig mange henvendelser fra altaværinger med bil til overs.

– Folk var fortvilte. Noen ville gi bilen gratis mot at jeg hentet den. Mange var heller ikke vrak, men fullt kjørbare, sier bilmekanikeren, som så verdien i biler, dekk og felger, og som ukritisk tok inn for mange. Da ble det fullt på tomta.

Folk ringer

– Nå tar jeg ikke inn flere biler, og har lovet kommunen å gå fort videre med å redusere antallet, sier Johansen.

En typisk kunde er ungdommen fra Alta som ikke lenger får ha «vraket» stående hjemme i hagen, en doning som ofte er påkostet i deler, dekk og musikkanlegg. Hvis bilen er avskiltet eller i ukjørbar stand, må ungdommen frakte den til Rask AS i Billefjord, nærmeste mottak. Det krever bilfrakter eller bil og henger med høy nyttelast, og da er det ofte greiere å ringe Ray og høre om han vil ha den.

Greit å spørre

– I helgen fikk jeg to nye henvendelser. Mangel på mottak er åpenbart et stort problem, sier Johansen, som håper kommunen bidrar til å få i stand en løsning, midlertidig og på sikt permanent.

Johansen har ingen naboer som kan se eiendommen, men sier han likevel forstår kommunen.

– Jeg har god dialog med Alta kommune og hun som var på befaring. Ingen kritikk der, for de har fulgt opp saken greit. Når det ser ut som det gjør, så er det greit å spørre. Er det knuste glass over alt? Og renn det bensin og olje i bakken?

Flyttes inn

Hun som var her lyste under bilene, og så at her er det bare tette, fine biler, sier Johansen, som nå kvitter seg med de verste bilene først, som gjerne er de som også ser styggest ut. Snart får han også ny verkstedport, og da skal biler flyttes utefra og inn dit.

– Dette har vi diskutert lenge hjemme, at antallet må ned. Der er vi enige, sier Ray, som krysser fingrene for mottak i Alta. I mellomtiden bruker han Finn.no aktivt for å selge unna, og sier han ligger bra foran skjema.

TAR UNNA DE VERSTE FØRST: Ray Johansen ser verdien i bilene, og Altas mangel på bilmottak skaper en strøm av henvendelser fra fortvilte altaværinger med gammel bil til overs. Foto: Privat