Selv om det har vært drevet som asylmottak den siste tiden insisterer Tor Arne Pettersen på at bygget han nå har lagt ut for salg er for et hotell å regne. Via Eiendomsmegler1 sine hjemmesider ligger objektet «Nordlyshotellet» ute, med en prisantydning på 21,25 millioner kroner.

– Vi begynner å bli for gamle til dette, og med full jobb ved siden av er vi kommet til at det ikke er mulig å fortsette slik. Det går ikke å drive dette på si. Det er på tide at yngre krefter kommer inn, sier Pettersen om hvorfor han og kona Torunn velger å selge.

– Vi er ikke i en slik situasjon at vi på død og liv må selge nå. Vi har en femårs kontrakt med Hero, med opsjon på ti år, som ligger i bunnen. Alternativt kan det sikkert gjøres om til hotelldrift igjen. Mulighetene er store, for de som ønsker å satse, mener han.

Over kneika

Da familien Pettersen og kumpanene kjøpte Nordlyshotellet i 2008 gikk de ganske raskt på en smell.

– Vi hadde maks uflaks, for det første som skjedde etter at vi kjøpte var at Rica bygde ut, og rett etter vedtok Thon å bygge ut i Amfi. På få år ble romkapasiteten i byen doblet, og det fikk vi rett i fleisen, sier Pettersen, som i august 2014 så seg nødt til å stenge dørene.

Et langtekkelig arbeid for å få på plass nødvendige dispensasjoner og bruksendringer startet.

– Først nå i det siste, etter at kontraktene med UDI ble undertegnet, har det gått rette veien for oss. Men vi slet skikkelig med å få dette omgjort slik at det var mulig å leie ut til asylmottak. Det ble tre-fire runder der Fylkesmannen måtte gi oss rett. En skikkelig kamp. Vi har ikke mye å takke Alta-politikerne for der, for å si det sånn, sier han.

Etter at avtalene med Hero/UDI kom på plass kan selskapet ifølge Pettersen endelig notere seg pluss i regnskapene.

– Per nå er dette et plussforetak som sitter på et moderne anlegg. I tillegg til hotellet leier vi ut huset ved siden av. Et salg vil inneholde to bygg, en næringsdel med en bolig tilknyttet. Og med følger det en ganske stor eiendom, også her ligger det løpende leieavtale, reklamerer han.

Snuser på rekord

Går hotellet i Bossekop for denne summen Pettersen ber om, da er det Alta-rekord, ifølge eiendomsmegler Daniel André Adamsen i Eiendomsmegler1.

– Meg bekjent har ikke noen næringseiendom vært omsatt for en slik pris i Alta. Det nærmeste vi kommer er Mesta-eiendommen på Aronnes og DNB-bygget, sier han.

De to objektene gikk for henholdsvis 20,5 og 16 millioner kroner.

– Finnes det kjøpere som vil ut med så mye for bygget i Bossekop?

– Bygningsmassen er i god stand og det er gode, løpende inntekter på eiendommen, 2,1 millioner årlig. Vi forventer bra med henvendelser på dette – men det er klart, det kreves kapital for å finansiere noe slikt. Betalingsvilje er ikke alltid samsvarende med betalingsevne.

– Når det gjelder dette objektet blir jeg ikke overrasket om kjøper kommer utenfra.  Skal jeg gjette blir det en med erfaring fra hotellvirksomhet. Vi har hatt henvendelser allerede, aktører som har sondert terregnet, men det er et lerret å bleke. Så vi er helt klart veldig spente på dette, sier Adamsen.

Kan selge selskapet

Det er Nordlys hotell Alta AS som står som eier av eiendommen. I prospektet fremgår det at salget kan gjennomføres enten på «vanlig vis» som et eiendomssalg, alternativt kan salget gjennomføres som et salg av 100 prosent av aksjene i selskapet, der man hensyntar en verdivurdering gjennomført av Fronese Rådgivning AS ved Viggo Wollman Olsen.

PLAKATEN PÅ PLASS: Mandag ble salgsplakaten stiftet fast på veggen på hotellet, som den siste tiden har vært brukt som mottak for enslige, mindreårige asylsøkere. Foto: Reiulf Grønnevik