– Vi er glade for at de har hørt på oss og at det blir mer lys. De har lovt gangfelt og sikrere overganger til sommeren. Nå venter vi spent på det, sier elevrådsleder Karine Svendsen ved Alta ungdomsskole.

VENTER SPENT: – Jeg er glad kommunen har hørt på oss, så vi får mer lys og skal få flere gangfelt, sier elevrådsleder Karine Svendsen. Foto: Kita Eilertsen

Sammen og resten av elevrådet har på nytt tatt initiativ til å bringe saken rundt trafikksikkerheten rundt de to ungdomsskolene, to barnehager og videregående skole på banen, der 2.000 barn og unge passerer daglig. De mener det er for få gangfelt og overganger. Det har gitt resultater. Nå skal det bli bedre både ved Kinoveien, Nøkkelstien og Kongleveien.

– Det har kommet lys, og det hjelper mye. Vi er veldig glad for at kommunen har hørt på oss, sier Svendsen.

Ble lys

Det er blitt lys i krysset mellom Finnmarkshallen og Kontor&Grafisk. Det er blitt lys i Gymnasveien inn mot Sandfallet ungdomsskole. Og det er kommet lys i fotgjengerfeltet fra Alta ungdomsskole ned mot Nøkkelstien.

Alt dette skyldes ikke bare kommunens ønske og vilje, men også krav til utbyggerne av Finnmarkshallen og Alta videregående. Ikke minst skyldes det også elevrådets påtrykk.

I februar 2016 tok elevrådet opp saken på nytt, og ting har begynt å skje.

– Vi har vi fått vite at det skal skje mye til sommeren. De har lovt at det skal komme skilt ved gangfeltene og markerte striper over veien. Da kan både elever og andre gå trygt over veien, sier Karine Svendsen.

– Det er også mange yngre elever som går denne veien til Komsa skole, samt barnehagebarn som følges til de to barnehagene, sier Agnete Brown Lillevik.

Gangveien som ikke kommer

Saken strekker seg flere år tilbake, og noen vedtak er gjort underveis. Det handler om krysset mellom Skoleveien og Kongleveien, Skoleveien og Kinoveien og overgangen utenfor Alta ungdomsskole ned til Nøkkelstien.

– Her korter alle veien. Det er nesten ingen som bruker overgangen, alle går på skrå over veien, forteller Svendsen.

Emil Jensen har med seg et kart han har tegnet.

– Her kan man se hvordan gangveien egentlig skulle ha gått, på samme siden av veien helt bort mot videregående. Det er nok et prosjekt som ligger langt frem i tid, sier Emil, som sitter i elevrådet.

Denne gangveien er med i den kommunale trafikksikkerhetsplanen, men blir nok ikke laget med det første.

FARLIG: – Skal man over veien her, er det ingen gangfelt. Folk vet ikke hvor de skal gå, viser elevrådet. Her bytter nemlig fortauet side, uten at det er noen overgang. De ser ofte farlige situasjoner. Foto: Kita Eilertsen

Gleder seg

For elevrådet er likevel lysene som er på plass, samt lovnadene om bedre merkede fotgjengeroverganger, godt nytt.

– Vi er veldig fornøyd med at de endelig skal gjøre dette, og gleder oss masse til det kommer. Vi håper det skjer så fort som mulig, sier elevrådsleder Karine Svendsen.

Mer lys kommer

– Jeg vil berømme ungdommene som har tatt opp denne saken på en fin måte, og fulgt den opp. Elevrådet har gjort en god jobb og skal ha honnør for det, sier Tom-Frode Hansen, fagansvarlig for samferdsel og vei i Alta kommune.

Han skrev til elevrådet og fortalte hva kommunen kom til å gjøre.

UNGDOM STÅR PÅ: Tom-Frode Hansen berømmer elevrådet ved Alta ungdomsskole. Foto: Arkivfoto

– Ungdommene virker veldig fornøyde, særlig med intensivbelysninga av fotgjengerovergangen mellom Finnmarkshallen og Kontor & Grafisk, som en del av ombygginga av Finnmarkshallen, forteller Hansen

Han forteller at det i fremtiden vil bli bygd flere slike anlegg med god ledbelysning.

– Vi har også forsterket belysningen med nye armaturer ved Skoleveien/Kongleveien, både i krysningssted og i krysset, sier han.

Her er det ikke etablert fotgjengerovergang, men det er likevel et krysningpunkt som folk bruker. Det er dessuten satt opp intensivbelysning i fotgjengerfeltet ned til Nøkkelstien.

– Det skjer mye spennende. Fylkeskommunen har allerede satt opp intensivbelysning i Gymnasveien, som en del av sin utbygging. Dette er på grunn av rekkefølgebestemmelsene i utbygginga. Vi merker at det er stor forståelse for slike ting, også fra private, forklarer han.

Det er den nye normen til kommunen som er lagt til grunn.

– Vi i kommunen er veldig opptatt av fokus på god belysning i krysningsstedene, sier Hansen.

Hansen opplyser at det også vil komme en forsterkning utenfor ungdomsskolen der busstoppet er forsterket. Han oppfordrer også folk til å være obs når de setter av skolebarn.

– Om de kan gå, sykle eller gå på ski til skolen, bør de gjøre det. Ellers er det bedre å sette dem av i busslomma. Det er en uting at mange stopper midt i gangfeltet ved Nøkkelstien, slår han fast.