Hos Rema 1000 i Bossekop har tilbudet av ølsorter fra Mack økt fra 28 til 89 i årene fra 2011 til 2016. Det betyr likevel ikke at Macks bryggerier har fått mer hylleplass i butikken. For spesialølet selger dårlig og samler støv i hyllene.

– Kjøp Mack-øl

Kjøpmann Bjørn Haugsnes oppfordrer kundene til å handle lokalt øl i form av produkter fra Mack i Tromsø, men påpeker samtidig at det ikke er lett å bestemme over kundene.

– Det er forbrukerne som har makta, uansett, så dette med kamp mellom Rema og Mack er ikke særlig mye å snakke om. 20 av Mack sine vareslag står for 70 prosent av omsetningen. Av de 89 ulike Mack-slagene så hadde 44 mindre enn ett salg i uka. De neste 29 vareslagene hadde to salg i uka. Og da snakker vi gjerne om spesialøl. Det jeg ser er at jo lenger unna Tromsø man kommer, desto lavere er etterspørselen etter spesialølet til Mack, sier Haugsnes.

For han er det ikke om å gjøre å fylle hyllene med varer kundene ikke kjøper.

Striden mellom Mack og Rema, som raste som riksnyhet i forrige uke, handler om at Rema vil innskrenke Macks plass i butikkene, først og fremst i sør, men også i forhold til sortimentbredde i nord.

Kjemper for lokale

– Jeg vil som sagt kjempe for at hyllene hos oss skal ha lokale varer, det har vi alltid kjempet for. Og jeg håper selvfølgelig at Mack fortsatt vil skaffe kundene mine det spesialølet de vil ha, for det er kundene som bestemmer. Samtidig er det et faktum hos oss på Rema i Bossekop at vi siden 2011 har økt antall vareslag på ølsiden fra 133 til 274. Bakgrunnen for denne økningen er at kundene vil ha spesialøl fra hele Europa i tillegg til ølet fra Mack. Vi må bare innse at vi ikke kan diktere hva kundene skal kjøpe, uansett hva nett-trollene debatterer. Og jeg vil oppfordre folk til å kjøpe Mack-øl, akkurat som jeg har en egen filosofi når det gjelder melka. Jeg oppfordrer folk til å ikke kjøpe 1,75 liters pakker med melk, for de er produsert i Harstad. Jeg synes folk heller skal kjøpe literspakker med melk, for da får de melk fra kyrne lokalt, om det er i Storelvdalen eller på Årøya, sier Rema-kjøpmannen.

Lokalt brød

Haugsnes legger til at Rema også selger brød fra Østlyngens bakeri i Alta, i tillegg til det som bakes ved Bakehusets nye bakeri.

– Vi selger også reinkjøtt fra Verde i Burfjord. Men for at vi ikke skal ha svinn i butikken, er det viktig at vi ikke har varer som bare er til pynt i hyllene, slik det dessverre er for enkelte av spesialsortene fra Mack. Dette med lojalitet til lokale eller regionale varer slår derfor ut begge veier. Forhandlingene mellom Mack og Rema om hva som skal selges hvor hen, er en årlig øvelse, så at det skal være noen konflikt mellom Rema og Mack har kommet heller skjevt ut, sier Bjørn Haugsnes til slutt.