I starten av sin periode som landbruksminister slo tidligere landbruks- og matminister Sylvi Listhaug fast at sauebøndene i Alta skulle få ha gode utmarksbeiter for seg selv. Hun vil ha en mye tøffere rovdyrpolitikk. På besøk hos sauebonde Frank Simensen på Holmen lanserte hun en ny kurs i rovdyrpolikken.

– Her hører vi en bonde fortelle om at det har vært år hvor han har tapt 118 dyr til jerven. Dette er et spørsmål om dyrevelferd, og både Høyre og Frp lovet en tydelig ny kurs i rovdyrpolitikken da vi tok over regjeringsmakten. I samarbeidsavtalen med Venstre og KrF er det utfordringer i forhold til en slik ny kurs, og punktet om at rovdyrforliket står fast er en utfordring, var Listhaugs forklaring på hvorfor partiet ikke har klart å få til det de lovte før valget.

Det er en stor dyretragedie som ikke kan få fortsette.

Ulv, ulv

Tapstallene til sauebøndene Geir Tore Olsen og Magnus Arnesen i Alta tilsier ikke at det er kommet en tøffere rovdyrpolitikk med Frp-statsråder  til å styre landbruksdepartepementet. Samtidig går bølgene høyt i Sør-Norge i en følelsesladet debatt om hvordan bygdene skal kunne overleve med dagens forvaltning av ulv. På bygdene føler de at byfolket og en romantisk forestilling om ulven er i ferd med å skape så store problemer for viktig bygdenæring og trygghet for folk, at framtiden er truet.

Frank Simensen er en av sauebøndene som lenge brukte utmarksbeitene i Østre Alta – Østerelvdalen, Transfarelvdalen og inn mot vannene i Suoppatvassdraget. I flere år gikk det rimelig greit. Men på midten av 80-tallet dukket gaupa opp. Så kom den generelle veksten i rovdyrstammen, og ikke minst jervestammen, like før 2000-tallet. Da ble tapstallene så store at både Simensen og andre sauebønder i Alta ble presset ut.

Husfjorden på Sørøya ble alternativet, et område hvor de også ble ønsket velkommen av reindriftsnæringen. Her er det ikke rovdyr. Problemet er lang transporttid, mindre effektiv drift og behov for nye investeringer.

– For egen del synes jeg det var spesielt trist å overlate gode utmarksbeiter til rovdyrene. På  slutten satt jeg med en dårlig følelse hver vår når sauene ble sluppet ut på beite, og min samvittighet overfor dyrene gjorde det umulig å fortsette, fortalte Simensen til ministeren i mars 2014 og la til:

– Hadde myndighetene sørget for å holde de bestandsmål de selv har satt på rovdyrene, ville det vært plass til både rovdyr og sau, men så lenge de lar rovdyrbestanden fortsette å vokse tvinges vi vekk.