Ken Gøran Uglebakken i Statens naturoppsyn (SNO) forteller at rovdyrdata viser at Finnmark har flere jerv, men færre gauper enn bestandsmålet. Uglebakken er en av de i Finnmark med størst kunnskap om gaupe og jerv i Alta-området. Han har stor forståelse for at sauebønder føler frustrasjon og avmakt når de opplever store tap av husdyr.

– Vi tar i mot meldingene fra dyreeier og drar også ut for å registrere dersom det blir funnet ferske kadaver som kan gi sikre indikasjoner på at rovdyr har vært på ferde, sier Uglebakken.

Blir registrert

Rovdata har ansvaret for overvåkingen av jerv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig. Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet. Jervebestanden i Norge blir overvåket ved å telle hvor mange valpekull som blir født hvert år og ved å analysere DNA fra innsamlede ekskrementer og hår fra arten.Resultatene blir blant annet brukt til å beregne størrelsen på bestanden og hvordan den utvikler seg over tid. Statens naturoppsyn (SNO) kontrollerer gamle og nye hiplasser på leting etter valpekull fra februar og utover våren og sommeren hvert år. SNO står også for innsamlingen av ekskrementer og hår i felt, og mottar og oversender også prøver som har blitt samlet inn av andre. Prøvene som samles inn i Norge hvert år blir analysert ved laboratoriet til Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim. Analysesvarene blir sammenstilt i en rapport fra Rovdata.

Stortinget har bestemt bestandsmålene for regionen 8 på 10 ynglinger, der tre skal være i Finnmark.

– Det viser seg at vi per i dag ligger godt over bestandsmålet både i region og også langt over målet som Stortinget har satt for Finnmark. I Alta ble det registrert en jerveyngling, i Kautokeino en yngling og de resterende fire ynglingene ble registrert fra Karasjok og østover.

På landsbasis er det registrert 306 ulike individer ved hjelp av DNA i 2016. Av dette er 89 ulike individer funnet i region 8. I Alta kommune ble det registrert 6 ulike individer.

– Husk at DNA-metoden gir et minimumstall for antall individer av totalbestanden, påpeker Uglebakken.

Stortinget har bestemt bestandsmålene for regionen 8 (Troms/Finnmark) på 10 ynglinger, der fire skal være i Finnmark.

– I motsetning til jerven ligger bestandsmålet for gaupe under det nasjonale bestandsmålet både nasjonalt og for region 8. I Finnmark ble det registrert tre familiegrupper i 2016, deriblant 1 familiegruppe i Alta kommune. I 2015 ble det registrert to familiegrupper i Finnmark, og 1 av disse var i Alta kommune. I 2014 ble det registrert tre familiegrupper i Finnmark, og en av disse var også da i Alta kommune, forklarer Ken Gøran og legger til at  de siste tre årene (2014-2016) er tre gauper døde i Alta kommune.  I 2014 ble en unge funnet død og en voksen hunn påkjørt av bil. 2015 ble en unge påkjørt av bil.

Fakta fra SNO:

  • 2016: To individer er døde i Alta kommune (en skadefelling og en ulovlig felling)

  • 2015: Det ble registret en jerveynglinger i Alta kommune og en yngling i Alta/Kvænangen, og begge ble tatt ut i forbindelse med ekstraordinært uttak (skadefelling), en hann under skadefelling og en under ordinær lisensfelling.