Geir Tore Olsen er som sauebønder flest vant med at naturen gir og tar. De to siste årene har rovdyrene gjort store innhogg i bestanden hans på et beiteområde fra Russeluft – Sarves-Transfarelvdalen og inn til Transfarelv-vannene.

– Nå har jeg rekordstor besetning, 200 vinterforede sauer. Det blir mye mat til gaupe og jerv neste sommer og høst. I år forsvant 44 lam og 17 voksne sauer på beite. Det finnes ingen annen forklaring enn at de er blitt rovdyrmat, sier bonden i Nerskogen.

Ikke rovdyrhater

Han ser på seg selv som en matprodusent i samvirke med naturen, og hater verken gaupe eller jerv, selv om han vet at de koster han grovt, både følelsesmessig og økonomisk.

– Gaupe og jerv er en del av naturen, og vi kan ikke kreve at de skal utryddes. Men som sauebonde er jeg veldig opptatt av velferden til dyrene, og det er hjerteskjærende å vite at så mange må gjennom skrekk og lidelser når rovdyrene angriper.

Tidligere landbruksminister Sylvi Listhaug har overfor Altaposten slått fast at  historiene om rovdyrenes herjinger i saueflokkene i og rundt Alta må kunne karakteriseres som en dyretragedie.

– Rovdyr i beiteland handler om negativ dyrevelferd, slo landbruks- og matminister Sylvi Listhaug fast da hun tidlig i sin ministerkariere stakk innom en av veteranene i saueyrket i Finnmark, Holmen-bonden Frank Simensen (se under).

Olsen betegner utmarksbeitet mellom Russeluft og Stabbursdalen som fantastisk og veldig godt tilpasset sau. Eneste minus er rovdyrplagen. De senere år har tapene blitt så store at flertallet av de lokale sauebøndene har flyktet til øyene i Vest-Finnmark for å finne sommerbeite. Der er det ingen rovdyr, og tilnærmet null tap. I området som Geir Tore bruker til sommerbeite, er det bare han og Magnus Arnesen som har sau. Tapene er stort sett relativt lik i begge besetningene.

– Når vi er ute på saueleting finner vi jo kadaver og rester av sauene. Nesten uten unntak, er det så lite igjen, at bevisene på at de er drept av rovdyr ikke finnes. Det betyr at det ikke kan dokumenteres at de er tap som følge av rovdyr, og da blir det heller ingen erstatning, forteller Geir Tore.

Av de 61 sauene han mistet i 2016 har myndighetene kun godkjent erstatning for to sauer og åtte lam. Nå har begge sauebøndene i området anket skadeerstatningen og håper på større andel erstattet.

Bonden i Nerskogen hadde 420 sauer ute på beite. Halvparten sluppet på Russeluftfjellet, og den andre halvparten i Transfarelvdalen.

– Ja, heldigvis overlever de fleste, men vi kan nesten ikke leve med å miste 60 sauer. De prosentvise tapstallene har vært relativt stabile i 2015 og 2016. Selv om de er høye, har vi ikke noe valg. Sauene slippes ut i samme område til sommeren.

Olsen og sauebøndene merker godt når det felles gaupe og jerv. Sesongen etter fellingene går tapene ned. Når få eller ingen rovdyr tas ut, stiger tapstallene.

– Jeg har ikke sett gaupe ute i terrenget, men møtte ei på vei over Gammelbrua i Tverrelvdalen. Jeg måtte stoppe bilen og slippe gaupa over. Når det gjelder jerv har jeg observert jerv svømmende over Transfarelva en høst. Samtidig finner vi ofte spor om det skulle være sporsnø under saueleting på høsten.