Dansepedagog og frilanser Maria K. Landmark starter opp et dansekompani for ungdommer.

Et nytt tilbud

Hun mener det finnes et marked for ungdommer som vil utforske og fordype seg i samtidsdansens verden.

– Det gis tilbud innen dans på kulturskolen og det er noen som holder på med magedans, samt noen ungdommer på ungdommens hus (Huset) som holder på med denne spennende kunstarten. Men, det finnes ikke noen tilbud innen samtidsdans i byen, og det vil jeg nå gjøre noe med, sier Landmark som jobber som dansepedagog ved Alta videregående skole.

– Hva er samtidsdans?

– Et godt spørsmål, for det er ikke så enkelt å forklare, men det er en form og stil som tar utgangspunkt i moderne danseteknikker. Det finnes ikke så mange faste rammer og trinn i denne sjangeren - som stadig er i utvikling med samtiden. Dette er en danseform som oftest tilpasses formålet den skal brukes til, som for eksempel en forestilling med et gitt tema.

Jobber målrettet

Målet er å by altaværingene på flere oppsettinger i tiden som kommer.

– Meningen med dansekompaniet er at vi skal jobbe mot ett eller flere mål, som for eksempel en stor forestilling slik at dans med profesjonelle rammer blir enda mer synlig i Alta, og en større del av kulturlivet. Jeg har allerede et spennende forestillingsoppdrag og prosjekt på gang, men kan ikke røpe hva dette er per i dag. Underveis i undervisningen vil det helt sikkert også dukke opp små oppsettinger som dansekompaniet kan og skal delta i. Hovedmålet er å ha en stor forestilling hvert år, sier Landmark som allerede har funnet et perfekt øvingslokale.

– Vi har fått nye flotte lokaler på Alta videregående skole hvor kursene skal finne sted. Jeg skal være hovedlærer og ett av målene er å invitere inn proffe gjestepedagoger som skal være med å forme uttrykket til kompaniet slik at elevene skal bli inspirert på flere plan. Jeg satser på at dette blir et kompani Alta kommer til å se mye fra i framtiden, sier hun.

For lærevillige

I første omgang har hun satt et tak på ti deltakere.

– Dansekompaniet skal i starten bestå av ungdommer av begge kjønn i alderen 15 til 18 år. Dette skal være for ungdommer som har lyst til å lære og som har lyst til å satse litt mer på dans. Man trenger ikke nødvendigvis ha erfaring fra dans for å være med. Jeg har min spisskompetanse innen samtidsdans, og ved siden av å jobbe som profesjonelt utøver og koreograf, ønsker jeg å være med på å skape et økt dansetilbud for ungdom. Jeg jobber også på Alta videregående skole, så jeg trives veldig godt med denne aldersgruppen og mener de har veldig mye å tilby, sier  Landmark som har vært danser i en rekke store forestillinger. Blant annet i Simone Grøttes «Mannen som stoppa hurtigruta» og «Earthmovers». Sistnevnte var en danseforestilling i samarbeid med Altas beste gravemaskinførere.

POPULÆRT DANSESHOW: Veldig mange satte stor pris på den nyskapende danseforestillingen «Earthmovers», som Maria K. Landmark var med å skape sammen med lokale gravemaskinkjørere under Borealis i fjor. Foto: Arkivfoto