Den samiske festivalen Sami Music Week feirer med en konsert, overgangen til en lysere årstid med konsertinnslaget «Sanger om Lyset», som for første gang gikk av stabelen i fjor.

– Anerkjent visesanger

Konserten presenterer flere prominente gjester som kommer med sin tolkning av sanger om lyset. Årets artister er Birgitte Grimstad, Sara Ajnnak, Hege-Sofie Nilsen.

– Birgitte Grimstad er internasjonal anerkjent visesanger. Hun jobbet mange år i NRK, blant annet med barne-tv. Hun er mest kjent som visesanger med en omfattende konsertkarriere i Norge, Danmark og USA. Sammen med Åse Kleveland, Lars Klevstrand og Lillebjørn Nilsen utgjorde hun visegruppa «Ballade» på 80-tallet. Hun har de senere år arbeidet med teater og musikk på Den Norske Opera, Det norske teatret, Seniorteateret og med egne soloforestillinger i friteateret Lille Vindharpe, samt med H.C. Andersens eventyr, opplyser Klemet Anders Buljo som også har booket en sørsamisk joiker.

– Sara Ajnnak er kanskje best kjent som en tradisjonell joiker. Sara har sine røtter og hjerte i Västerbotten-fjellet i Sverige, hvor finner hun styrke og inspirasjon til musikken sin. Hennes musikalske uttrykk tar utgangspunkt i sørsamisk joiketradisjon, kombinert med moderne musikk. Hun lever livet sitt i samspill med naturen, og på en ekte samisk måte gjenspeiles dette i musikken hennes, sier Buljo.

Utforsker sin samiske bakgrunn

I tillegg skal Hege Sofie Nilsen fra Alta, som er anerkjent i klassiske kretser, og som er en fremragende utøver innenfor vesteuropeisk kunstmusikk, være med på kle opp det hele.

– Hun har bestemt seg for å ta tak i sin samiske bakgrunn og utforske samisk musikk. Publikum må bare glede seg, her er en ny samisk superstjerne. Hege-Sofie Nilsen med sitt klassisk repertoar overrasker med en utradisjonell musikalsk vridning og sin egen tolkning av «Sanger om Lyset», sier Buljo.

Artistene skal backes opp av den internasjonalt anerkjente musikeren Stein Austrud som har jobbet med  Hanne Krogh, Ole Edvard Antonsen, Anita Skorgan, D'Sound, Tone Damli Aaberge, Ylvis, Norsk Kringkastingsorkester.