– Det er veldig fint å være fisker, jeg synes jeg har gode dager og et godt yrke. Men oppgangen i antall fiskere som det meldes om, er nok bare i Øst-Finnmark. Det er på grunn av kongekrabben, sier Nilsen fra Elvebakken.

Han fisker med sin egen sjark, «Lisa», oppkalt etter datteren. Noe hun for øvrig er veldig stolt over. En 40 fots Selfa-båt, ny i 2015. Han har hatt egen båt siden 2002, men vært fisker helt siden han var 18 år.

– Man har vært med bestandig og trives på sjøen. Det er bindende, men samtidig fritt, sier han.

For første gang på 20 år er det en økning i antall fiskere, og det er i Finnmark og på Vestlandet det øker. I Finnmark ble det 42 flere fiskere fra 2015 til 2016. Det er 11.244 fiskere i landet. Og hele 40 prosent av de nye fiskerne er under 30 år, viser tall fra Fiskeridirektoratet.

KLARGJØRING: I morgen går Øyvind Nilsen med «Lisa» til Sørøya. Han ser frem til å ta fatt på årets kvoter.

– Det er spennende at det blir flere fiskere. Det er en fin næring. Det blir arbeidsplasser og flere folk i arbeid. Det er flere unge fiskere, men jeg tror mange av de unge jobber på større båter, sier Nilsen, som oftest leverer fangsten sin i Breivikbotn.

Nilsen ser frem til å komme i gang med fisket i 2017, først med sei, så torskekvota. Han har ei kvote på rundt 70 tonn torsk.

Venter på krabben

– Hvis vi ser på statistikken for antall fiskere og antall fartøy, ser vi at det er i Øst-Finnmark oppgangen er. Det skyldes kongekrabbefisket. Nå håper jeg at vi her i vest også får være med på det kvoteregulerte fisket etter kongekrabbe, sier Nilsen.

SPEEDSJARK: Den 40 fots store «Lisa» er en ny og flott arbeidsplass. Foto: Kita Eilertsen

– Vil du delta i krabbefisket da?

– Ja, det vil jeg. Og jeg tror Alta vil få stort oppsving om vi får delta på det. Det er attraktivt og en sikker innkomst. Vel må vi ut for å fiske krabben, men det må vi uansett. Jeg tror mange fiskere gjerne vil bo i Alta og drive fiske herfra, sier han.

KAFFEPRAT: Inne i kaibygget diskuteres det meste. Hit kommer både sjøfolk og venner. Foto: Kita Eilertsen

Gode nyheter for Norge

– Det er ikke lenger flaut å være fisker. Gode tider gjør nå at ungdom søker seg til yrket. Det er veldig gode nyheter for Norge for dette er en næring med stort framtidspotensial, sier fiskeriminister Per Sandberg i en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Han sier videre at regjeringen har store ambisjoner for sjømatnæringen.

– Da er attraktive arbeidsplasser uhyre viktig for å tiltrekke seg de beste folkene, sier Sandberg.

Fiskeriminister Per Sandberg er glad det blir flere fiskere. Foto: Arne Hauge

Fiskeriministeren bekrefter at økningen i Finnmark skyldes kongekrabben. I februar skal saken behandles i Stortinget, noe Øyvind Nilsen venter på med stor spenning.

Nå gjør Øyvind klar garn og bruk. Straks været blir bedre går han til Sørøya med «Lisa».

FINT LIV: Øyvind Nilsen ble fisker da han var 18 år. Det har han ikke angret på. Foto: Kita Eilertsen

– Hva gjør du når det er dårlig vær?

– Om jeg kommer meg hjem, er det å være med familien. Ellers er det å gjøre båten klar og sånn, sier Nilsen.

35-åringen er ennå for ung fisker å regne, for, som en sa; «I fiskerinæringa er alt under 60 ungt».