Grunnleggeren av det samepolitiske partiet Árja, Laila Susanne Vars, ønsker Klemetsen på topp for Arja i Avjovarri valgkrets. Klemetsen bekrefter over Altaposten at han stiller seg positiv.

Partiet for småbygdene

– Nominasjonsmøtene i Árja er i januar/februar, så det vil ikke bli endelig avklart før da hvem som stiller som listekandidater for Árja. Men mitt ønske er at Klemet overtar listetoppen i Ávjovárri valgkrets, en plass som jeg har hatt de to siste sametingsvalgene, sier Laila Susanne Vars.

Hun var en av dem som grunnla partiet Árja i mai i 2008. Leder i dag er Trond Einar Karlsen fra Storekorsnes. Partiet har blant annet hatt som noen av sine hovedsaker å sikre et mer åpent sameting og  styrke utmarksbrukernes og kystbefolkningens rettigheter. De vil videre stanse fredningen av områder som lokalbefolkningen bruker, samt sikre en mer aktiv helse- og eldrepolitikk. Partiet ønsker mindre sentralisering og vil ha en styrking av rettigheter for mindre bygder og tettsteder.

Midt i blinken

Stemmesanker nummer en for Venstre på vidda, Klemet Klemetsen, sier trolig ja til å stille for Árja  til sametingsvalget til høsten. Etter hva avisa har grunn til å tro har Vars lenge ønsket den dyktige politikeren fra Avze som kandidat til partiets liste til sametingsvalget.

–  Jeg har spurt Klemet for en tid tilbake om han kunne tenke seg å overta min plass på Árjas liste. Jeg tror han har vært i tenkeboksen, men det virker som om han har bestemt seg nå og at han har lyst å stille for Árja, og det er selvsagt veldig gode nyheter for oss. Han er en dyktig politiker, sier partigründer og jusdoktor Laila Susanne Vars.

Klemetsen har helt til han meldte seg ut av Venstre vært en varm talsmann for rettigheter til bygdefolk og er stadig aktiv i samisk jakt- og fangstforening, samt i bygdelaget i Avze, hvor han er vokst opp.

Nok var nok

Klemet Klemetsen fikk etter hvert nok av Venstre sentralt og Trine Schei Grandes klimakappløp med de andre partiene på Stortinget, så han meldte han seg ut i protest. Klemetsen sa etter utmeldingen til Altaposten at man må kunne stå inne for partiets politikk hvis man skal representere et politisk parti, så etter brev til Venstres sentralstyre er Klemetsen frigjenger i fylkestinget, der han har hatt sete for Venstre etter å ha gjort et kanonvalg, særlig i de samiske kommunene.

Klemetsen innrømmer å ha vært i tenkeboksen, men han har nå bestemt seg for å være med i Árja.

– Det har ikke manglet på tilbud om å stille for andre partier, men verken Ap, Høyre, Frp, KrF eller Senterpartiet har fått meg på kroken til det politiske arbeidet i fylkestinget. Jeg har tenkt mye på dette etter at jeg meldte meg ut av Venstre og har funnet ut at heller ikke Dalon, Fastboendes liste i Kautokeino er riktig plattform for meg, så da Laila Susanne Vars spurte meg om å stille for  Árja måtte jeg først gå i tenkeboksen, sier Klemetsen.

Árja gjorde et brakvalg og fikk flest stemmer ved Sametingsvalget 2009 i Ávjovárri valgkrets, flere enn Ap og NSR som tradisjonelt har vært de to store. Ved valget i 2013 var partiet neststørst, og ved begge valg har Árja fått to mandater i denne kretsen. Klemetsen vil med en topplassering dermed kunne få jobben med å forsvare Árjas sterke valgresultater.