– Jeg setter veldig stor pris på så fine tilbakemeldinger, og å få denne oppmerksomheten. Målet vårt er å gjøre hverdagen lettere for ungdommer og familier som fra før av har mange utfordringer, sier Bjørnar Røsland, leder på tiltaksbasen for autistiske ungdommer.

Avhengig av samarbeid

De er til sammen 12 ansatte som tar vare på 9-10 ungdommer fra 10-18 år. Snart begynner også to i barnehagealder. Tilbudet utgjør fritida til de unge, utenom skole og hjem, og gir avlastning til foreldrene.

– Vi er avhengige av et godt samarbeid med foreldrene. Dette skal være fritida til ungdommene, og da skal de ha det bra, sier Røsland.

Grethe Marit Olsens datter Elise har autisme og har faste dager på tiltaksbasen. Grethe Marit setter stor pris på hvordan det fungerer, mye takket være Røslands ekstraordinære innsats.

– Positivitet, kreativitet og omsorg er tre ord som kort beskriver Bjørnar og de andre her, sier hun.

Tilpasser turnus

– De har så gode systemer og har tilpasset turnusen så det passer ungdommene best. Det gjør det forutsigbart og trygt. Elise gleder seg til å komme hit, skryter hun.

Familien har også erfart at de har kunnet bytte avlastningshelg.

– Først visste man ikke om man skulle tørre å spørre. Vi trodde ikke det var mulig. Men de sa: – Selvfølgelig! Det synes jeg er helt utrolig, sier Grethe Marit.

Hun blir nesten rørt når hun skal fortelle om hvordan hun har blitt møtt her.

Deres andre hjem

Røslands høyeste mål er at tiltaksbasen skal være som ungdommenes andre hjem. Det har han også fått til, ifølge Olsen. For Grethe Marit er det vesentlig å vite at datteren har det trygt.

– Ungene er det mest dyrebare vi har. Derfor er det så godt å vite at hun har det godt her. De er så flinke med å ta dem med på aktiviteter og turer. Det Bjørnar Røsland gjør for tiltaksbasen, er fantastisk, sier Grethe Marit Olsen.

– En kan si at de bare gjør jobben sin, men den innsatsen de gjør for våre autismeungdommer, er langt ut over det man kan forvente, sier hun.

Bred kompetanse

Røsland vil gjerne påpeke at han slett ikke er alene om å skape miljøet på tiltaksbasen.

– Vi har hatt en stabil gjeng her, sier han og viser til de ansatte.

– De har bred kompetanse innen fagområder som vernepleier, barne- og ungdomsarbeider, sosionom, helsefagarbeider og  barnehagelærer, forteller han.

IKKE ALENE: – Jeg setter stor pris på julestjerna, men jeg er langt i fra alene om å skape miljøet på tiltaksbasen, sier Bjørnar Røsland. Foto: Kita Eilertsen

Vi har sikkert ikke fått med oss alle. Han vil ikke ta æren alene. Men Astrid Olsen som har jobbet her i flere år, vil også gjerne legge til noe:

– For Bjørnar er alltid ungdommene i fokus. Vi bruker all tid på dem. Han er også en tydelig leder – og til sammen gjør dette at vi trives så utrolig godt vi som jobber her, sier hun.