Det er Venstres Anton Dahl som retter kritikk mot rådmann Kent Valio.

– Verken skjønnsmidler eller eiendomsskatten er med i budsjettet og dette er penger vi vet kommer til kommunekassa. Derfor er jeg kritisk til rådmannens prioriteringer, sier Dahl etter budsjettmøtet i Kautokeino kommune.

Skjult styring?

–  Jeg mener rådmannen forsøker å styre politikerne. Tallene er ikke like tydelige for oss som for posisjonen, som synes å ha førstehåndskunnskap til tallene. Jeg mener det ikke er gjort det som skulle gjøres når det gjelder spørsmålet om barnehagen i Maze og for den del om brannbilen, sier Dahl.

Han mener det går ut over bygda i nord.

– Maze har på en måte blitt et stebarn i den politiske verden.  Sentralisering og kutt er Arbeiderpartiets politikk, sier Anton Dahl.

Han mener det er synd hvis bygdene i Kautokeino, som er kommunens sjel, skal bli borte som følge av styringen i kommunen.

–  Det blir trasig hvis alt skal til kirkestedet, sier Dahl.

– Dette er nokså nært et mistillitsvotum til rådmannen?

– Jeg vil ikke si det så sterkt, men politikere er i ferd med å miste en del av den styringen de skal ha.

Følger loven

Rådmann Kent Valio sier han ikke helt forstår kritikken fra Dahl, for alle reelle tall er presentert i økonomiplanen og kan leses der.

– Om Anton trenger informasjon, så står administrasjonen til tjeneste for å hjelpe til med å forstå tallene. Det helt normale politiske spillet mellom posisjon og opposisjon har ikke administrasjonen noen del i. Om tallene faktisk var holdt igjen, så ville ikke Anton hatt kunnskap om dem. Faktum er at administrasjonen selv tok initiativ til å informere om tallene som etterlyses. Det gjorde vi i formannskapet, fem minutter etter at vi selv fikk informasjon om dem. Om formannskapet, der opposisjonen er representert,  hadde ønsket å endre økonomiplanen på bakgrunn av dette, så er det de som måtte ha tatt initiativ til det i formannskapet. Det kan ikke administrasjonen gjøre. Vi har ikke lov å endre på et framlegg som har passert formannskapet og skal til kommunestyret, sier rådmannen.