Ungene i Tverrelvdalen barnehage er flinke til å sortere søppel og gjør det fortsatt etter «gamlemåten». De bruker farger for å sortere – grønn til matavfall, blå til plast osv. for å gjøre dette enklere for ungen. Posene de legger avfallet i er derimot hvite og må legges i ulike containere på utsiden av barnehagen. Her er søppeldunker for papir, restavfall, matavfall etc.

Derfor er undringen stor når avfallet blir hentet, da tømmes nemlig alle dunkene i samme bil før det kjøres vekk.

– Når alle posene er hvite, hva skjer videre med avfallet? undres det i barnehagen, blir disse posene åpnet og sortert når dem kommer frem eller går alt avfallet som restavfall?

– Ungene er pliktoppfyllende i barnehagen og vi sørger for at alt kommer i riktig dunk, forteller Siv Anita Samuelsen i Tverrelvdalen barnehage.

SORTERER INNE: Louise og Kristiane legger matrestene i riktig dunk. Foto: Lill vivian Hansen

Forskere

Ungene forsker også på hva som skjer med forskjellig avfall som blir igjen i naturen. De har gravd ned forskjellig avfall, som bananskall eller papir, for senere å se hva som har skjedd med dette når de graver det opp igjen. Det tas bilder for å huske hva som har ligget under snøen over vinteren. Noe av søppelet er blitt borte til våren, mens noe bruker mer tid før nedbrytninga er ferdig..

– Vi tar dette med søppel og sortering på alvor, sier Samuelsen.

Nytt system

Det er Masternes AS som er renovatør for kommunale bygg i Alta kommune. Avfallet blir nå sortert i ulike dunker i stedet for i forskjellige fargede poser som legges i en felles dunk.

– Vi må også ringe når dunkene er fulle, avfallet blir ikke lengre hentet på faste dager, sier Samuelsen.

– Vi sorterer så mye som vi skal i forhold til kontrakten vi har. Er alt restavfall  blir det behandlet som restavfall, forsikrer markedsansvarlig hos Masternes AS, Tron Møller Natland. Skal avfallet sorteres, gjør de det.

– Nærmeste gjenvinningsanlegg for matavfall er i Skibotn, så derfor hender det at matavfallet blir behandlet som restavfall, bekrefter han.

– Vi har foreløpig ikke gode gjenvinningsløsninger i Alta for matavfall, dette vil bli bedre når det nye bioanlegget på Stengelsen kommer i drift, sier Natland.

14 ulike fraksjoner

Virksomhetsleder Rigmor Endresen for Kommunale Bygg i Alta kommune forklarer at de har en rammeavtale med Masternes AS og virksomhetene kan bestille containere til totalt 14 forskjellige fraksjoner, og de ulike fraksjonene hentes til noe forskjellig tid. Det meste er brennbart avfall og behandles deretter, mens blant annet sortert plast blir videresendt til Vefas for gjenvinning.

– Vi er veldig fornøyde med både avtalen og serviceinnstillingen til firmaet og vi har aldri hatt større muligheter til å sortere enn nå, fastslår hun.

– Så er det mer avfall som er lov å brenne nå enn tidligere, og det kan være derfor det blir hentet flere dunker samtidig, sier hun.

Endresen mener Masternes kjører egne ruter for de ulike fraksjonene til ulike tider.

Hun forteller videre at de er veldig fornøyde med både avtalen og serviceinnstillingen til firmaet.

– Så forventer jeg at jobben som utføres tilfredsstiller offentlige krav og følger norsk lovgivning i forhold til avfallssortering, avslutter hun.