Altaposten har tidligere omtalt at enhetsleder for helse- og omsorg i Kautokeino, Sara Kristine Loso, ble oppsagt fra kommunen. Hun mener seg uriktig oppsagt, og har stevnet kommunen for arbeidsretten.

Ulovlig gjengjeldelse

Losos advokat Tore Trygve Dalstrøm gikk under gårsdagens rettsforhandlinger grundig gjennom grunnlaget for saken sett fra Losos side, mens kommunens prosessfullmektg Kjersti Holum Karlstrøm prosederte kommuneledelsen i Kautokeino sitt syn.

Partene har svært ulik oppfatning av saken. Losos advokat hevdet blant annet at hans klient har vært gjenstand for ulovlig gjengjeldelse etter en varslingsepisode. I innledningsforedraget slo Dalstrøm fast at Kautokeino har lagt vekt på utbetaling  av overtid  til Sara Kristine Loso og måten hun har ledet helse- og omsorgssektoren på.

Før saken endte i retten ble det gjennomført drøftinger, møter og epost-utveklsing mellom partenes advokater. Dalstrøm slo fast at rådmann Kent Valios syn var at Loso ikke burde ha tatt ekstravakter som sykepleier og fått attestert overtid for dette, men sykepleierforbundet mente kommunen ikke hadde noe å fare med.

Kommunen har påstått at Loso har tatt vakter som andre med samme kompetanse kunne tatt. På denne måten ville det ikke blitt utløst overtid.

Sara Kristine Loso er representert av advokat Tore Trygve Dalstrøm.

Påstått svak ledelse

Da advokat Dalstrøm gjennomgikk sakens dokumenter var han innom punktene som kommunen lagt til grunn for å si opp Loso. Her er det snakk om blant annet manglende/dårlig økonomistyring, alarmerende høyt sykefravær, for mye bruk av vikarer og overtid samt manglende samarbeid med fagforeningene.

Fra kommunens side er det hevdet at rådmann Kent Valio hadde gjort mye for å bedre forholdene ved helse- og omsorgsavdelingen,  etter at han tiltrådte.

Overtidskrangel

Kommunen er sterkt uenig i at Loso hadde krav på overtid, da hun har hatt ekstra fridager som kompensasjon for arbeid utover ordinær tid.

Kommunens representant Kjersti Holum Karlstrøm slo fast i sin innledning at Loso på ingen måte bare har gjort feil. Men Karlstrøm påpekte samtidig at det stilles store krav til ryddighet når man har ansvar for en avdeling med et budsjett på 80 millioner kroner.

– Flere vil gi Loso skryt for deler av den jobben hun har gjort, sa Karlstrøm.

Påstanden fra Kautokeino kommune er at oppsigelsen av Loso står ved lag og at hun skal betale tilbake overtid for til sammen 290.000 kroner som kommunen mener ikke er riktig anvist eller attestert.