Hele byggesaken for kombikaier i Årøy-sambandet bør nullstilles, ber ledelsen i bygdelaget etter mange måneder med uro, bekymringer og nå en prekær situasjon for dyrehelse.

– Tilbakefør til det gamle systemet som vi vet fungerer. Avslutt skandalen på Årøya, er appellen fra bygdelagslederne i Årøy bygdelag.

– Ta ansvar!

– Det er på tide at politisk ledelse i fylkeskommunen nå tar nødvendig samfunnsansvar og stanser prosjektet med hurtigbåt for ferge og går tilbake til start og nullstiller alle kommunikasjonsløsninger for Årøya, sier nestleder Roger Olsen.

Han finner det svært underlig at ingen stiller spørsmål ved alt som har gått galt under prosessen med å skifte ut ferga Skaget, som i motsetning til MS Årøya fungerer i all slags vær. Han tror folk flest synes pengene til dette kan brukes på en langt bedre måte.

– Vi anbefaler at man nå spoler tilbake til start, får på plass igjen Skagets flytepontong og starter godstrafikk med Skaget. Så tar man seg tid til å gjøre alt på nytt, med helt blanke ark, så prosjektet blir ordentlig når man endelig skal ta det i bruk, sier bygdelagsleder Karl Rødberg.

– Stans sløsingen

De håper all prestisje settes til side og at politikerne setter seg skikkelig inn i saken.

– Med tempoplanen som er presentert for oss, vil vi til sammen måtte styrte melk i tre måneder før det blir en ordning på melketransporten. Uten at kraftfôrtransporten og melkehentinga kommer i gang igjen, er det for lengst krise på mange måter. De må begynne å høre på lokalbefolkninga og sette tilbake det gamle systemet. Politikerne kan på den måten kjøpe seg tid og de kan finne riktige tall på hva det koster å styrte melk og hva det koster å leie inn Sjøservice til å frakte kraftfôrbilen. Alt som skal gjøres på Årøya og Mikkelsby må planleggers ordentlig og slik det har gått med dette prosjektet så langt, så virker det ikke som om veldig mye er på stell, sier bygdelagsrepresentantene.

Hvem kan hjelpe?

Årøy bygdelags leder og nestleder synes situasjonen er fortvilet etter en langdryg prosess. De har bedt om hjelp før, men ser at skandalen bare eskalerer. Nok er nok.

– Hjelp oss nå når vi trenger det, kan noen melde seg som har myndighet til å stanse denne kaibyggingsprosessen. Dette har vært og er fortsatt et prosjekt uten styring, som det ikke synes som verken politikere eller administrasjon tar på alvor. Jeg lurer på hva som hadde skjedd hvis en slik sak hadde skjedd sørpå, da tror jeg noen hadde grepet inn. Vi setter vår lit til at fylkestinget tar saken på alvor og nullstiller hele prosessen, men vi er rådville om de trenger mer informasjon. Vi skal gjerne stille opp og gi alle opplysninger om saken og jeg håper politikerne også synes det er godt hvis de får fakta på bordet før de bestemmer seg. Vi gir selvfølgelig ikke opp, men katastrofen er nokså nært et faktum, sier Karl Rødberg.