Tallene fra Statistisk sentralbyrå viser at det i sommer ble fanget 59.169 laks (269 tonn) av 785 sjølaksefiskere.

Vil ha regelendring

Det får generalsekretær i Norske Lakseelver, Torfinn Evensen, til å se rødt. Han viser til at dette utgjør 75 laks per fisker. Til sammenligning avliver en sportsfisker i elv gjennomsnittlig en laks i året.

– Å la 785 personer, knappe 1 prosent av alle laksefiskere i Norge, fange nærmere halvparten av villaksen, kan neppe sies å være til fordel for allmennheten. Regelverket bør definitivt endres, mener Evensen.

Han viser til at antall villaks som vender tilbake til norske elver er halvert de siste 30 årene og er derfor kritisk til at sjølaksefisket får fortsette i sin nåværende form, ettersom mye av fisket med not og garn i sjøen ikke skiller mellom laks fra ulike elvebestander.

– I sjølaksefisket er det ingen kvoter og fangstbegrensing per fisker slik man har i elvene, og dette kan lett føre til overbeskatning av sårbare bestander, forklarer han og mener at det ville vært mer samfunnsøkonomisk å satse på sportsfiske.

– Større næring

Generalsekretæren viser til at førstehåndsverdien av 269 tonn laks er anslagsvis 27 millioner kroner. Sportsfiske derimot omsetter laks i elvene for omlag 1,3 milliarder kroner. Dette gir en verdi på 500 kroner for en sjølaksefisket laks, mens en elvefanget laks har en verdi på over 10 000 kroner.

– Det gjøres også en betydelig dugnadsinnsats fra elveeiere og sportsfiskerforeninger rundt om. Sjølaksefiskerne bidrar ikke til dette viktige arbeidet. Vi synes det derfor er en veldig skjev fordeling at så få sjølaksefiskere kan høste over 40 % av villaksen, understreker Evensen.

– Propaganda

Trond Einar Karlsen i Storekorsnes fiskarlag mener Norske Lakseelver bedriver propaganda for å få slutt på sjølaksefiske.

– Norske Lakseelver skyver foran seg bestandsargumentet for å få vekk sjølaksefiskere.  Det har de gjort nå i flere tiår. De bruker vikarierende argumenter for å ta ifra oss ressurser til fordel for elvene. Evensen snakker også om verdiskapning og tallene for sjølaksefiske stemmer ikke, sier Karlsen.

– Hvis vi ser historisk på sjølaksefiske, eller laksefiske generelt, så er grunneierretten i fjordene en mye lengre tradisjon som næring. For sjølaksefiske er del av næringsfiske og vi har minst en 200-300 år lengre tradisjon enn sportsfiskerne, legger han til.

PROPAGANDA: Trond Einar Karlsen mener angrepet fra Norske Lakseelver føyer seg inn i rekken av forsøk på å fjerne sjølaksefisket. Foto: Arkiv

Gir seg ikke

Karlsen mener at til tross for at de har lite å stille opp med mot store organisasjoner, vil de ikke stoppe å kjempe for sine rettigheter.

– Vi som sjølaksefiskere kommer veldig dårlig ut når vi prøver å argumentere mot en stor organisasjon som Norske Lakseelver og deres nettverk. Fiskeriministeren har signalisert at Nærings- og fiskeridepartementet skal overta forvaltningen av laksen, noe vi mener er svært positivt.

Karlsen forteller videre at de håper myndighetene vil gå over til å bruke ICES sin forvaltningsmodell. Han mener dette er den eneste anerkjente for forvaltning av marine ressurser.

– I dag brukes NASCO-modellen (Den nordatlantiske laksevernorganisasjonen). Måten de beregner bestand på, og måten de regulerer på, er etter vår mening ikke vitenskapelig anerkjent, avslutter han