Nå stiger folketallet i kommunen. Allerede er åtte syrisk flyktninger på plass i Øksfjord. Mandag kommer to familier med til sammen syv barn. Flyktningekonsulenten i Loppa, eller introduksjonskoordinatoren om man vil, Heidi Dahl, skryter av innbyggerne som allerede har tatt veldig godt i mot de åtte som så langt er bosatt i Øksfjord. Folk åpner hjemmene sine for de syriske flyktningene og hjelper til og bidrar med alt fra utstyr til språktreningsopphold i bedrifter.

– De fleste bor i kommunale boliger, men vi har også løsninger i private boliger som er leid inn, sier Dahl.

Får språktrening

– Coop, Frydenbø og Byggtorget er tre av bedriftene som så langt har stilt veldig opp, med omvisninger og med tilbud om språkpraksis. De som så langt er bosatte hos oss, er i alderen 18 til 54 år. På mandag skal vi hente to familier, fire voksne og syv barn, som alle skal plasseres i boliger og som vi starter et introduksjonsprogram for allerede den 28. november. De som allerede er her som bosatte flykninger har bidratt med klargjøring av boligene og ulike oppgaver for at alt skal være klart til dem som kommer på mandag  sier Heidi Dahl.

– Loppa kommune allerede har et godt samarbeid med Alta kommunes Roger Tobiassen, samt med Hasvik og Kvænangen om mottaket og bosettingen av de flykningene som nå kommer. SISA i Alta, med John Tore Marthinsen og Geir Kåre Henriksen, har også stilt opp og hjulpet oss i gang med arbeidet, sier flyktningkonsulenten. Hun sier en av flyktningene som allerede er bosatt i Øksfjord er kunstner – og allerede lørdag stiller han ut arbeider under markedskafeen på samfunnshuset.

Bibiloteket sentralt

Det bor mange utlendinger i Loppa fra før. De fleste er arbeidsinnvandrere, fra Polen, Serbia, Latvia og Litauen og flere fra Thailand.

– Vi hadde en opptelling for noen dager siden og fant ut at det i Loppa er hele 22 ulike nasjonaliteter, så folk fra andre kulturer er ikke noe særsyn, men selvfølgelig er situasjonen flyktningene kommer fra en helt annen enn for arbeidsinnvandrerne,sier Dahl.

Hun skryter av den jobben biblioteket gjør for å bidra til bolyst i Øksfjord og resten av kommunen, når de stadig vekk arrangerer aktiviteter som lar våre nye landsmenn få ta del i et fellesskap hvor de kan lære mye av lokal kultur og skikker og sedvaner. Folk har også være veldig flinke til å ta med seg folk på ulike andre aktiviteter, som eksempelvis på trening, opplyser hun.

– Når dere nå før jul allerede har bosatt så mange flyktninger, så er det kanskje stopp?

– Vi tar mot til sammen 19 syriske flyktninger nå før jul og det er egentlig mer enn først planlagt, så da blir det noen færre neste år, sier Dahl.

Hun forteller at hun forelden dag hadde besøk av introduksjonskoordinatoren i Hasvik kommune for å drøfte samarbeid om innkjøp av tolketjenester, introduksjonsprogrammet på eget morsmål og ulike måter å løse kommunikasjonene på, mellom flyktningene og dem som i kommunene som skal gi tilbudet.

Nettbaserte løsninger

Flyktningene som kommer har krav på å få introduksjonsprogrammet på eget morsmål.

– For de syriske flyktningene betyr det arabisk og vi bruker nettbaserte løsninger for disse programmene. Når det gjelder å få flyktningene godt i gang med introduksjonspropgrammet, så er det særdeles bra for oss at vi har en miljøarbeider tilsatt i Loppa som kan litt arabisk. Det letter introduksjonen.

– Erfaringer fra andre kommune tilsier kanskje at flyktningene har lett for å føle seg isolerte, hva er deres erfaringer her?

– Nå rett før vi skal motta to familier med syv barn til sammen, så har de som allerede er bosatte fått være med på montering av møbler og andre oppgaver for å klargjøre for de neste. På denne måten blir de kjent med dem som har jobb i det kommunale systemet, folk som de kanskje får behov for å treffe seinere. Aktiviteter for dem som kommer er viktig og vi ser allerede nå hvor sektorovergripende det er i kommunen å ta i mot folk. All ære til alle dem som har brettet opp ermene og gjort sitt for å finne de beste løsninger for flyktningene. Vi har en fantastisk bussjåfør her som kjører flyktningene. I går åpnet en familie hjemmet sitt og serverte mat til flyktninger som skulle til Hasvik – og som ble igjen av fireferga og måtte vente til kvelden. Dette var et varmt møte mellom mennesker med helt ulik bakgrunn og kultur. Folk har virkelig åpnet seg, avslutter Heidi Dahl.

SEKTORER: Flyktningekonsulent Heidi Dahl i Loppa er glad for det gode samarbeidet med Alta, Kasvik og Kvænangen i integreringsarbeidet for bosetting av flyktninger. Foto: Privat