– Kvalsund kommune skulle på død og liv ha dette bort, vi hadde ikke noe valg, sier samferdselssjef Per Bjørn Holm-Varsi.

– Det er nok vanskelig for folk flest å forstå hvordan dette er mulig, sier politisk leder for samferdsel, Geir Ove Bakken.

På vegne av alle innbyggere og skattebetalere i Finnmark er de fortvilet og frustrert over å få en faktura på 1,5 millioner kroner for noe som for nesten alle involverte framstår som komplett meningsløst:

30 lastebillas med leire fra havbunnen i Altafjorden er fraktet 16 mil, og deretter lagt i et søppeldeponi for evig lagring.

Tok bunntenning

En motstander av fergeleie-byggingen på Årøy-sambandet tipset imidlertid Vest-Finnmark jeger- og fiskerforbund om leira, og nestleder og tidligere oppdretter Knut Altmann tok bokstavelig talt bunntenning. Han hevdet at dette var masser som var forurenset etter flere år med lakseoppdrett, med giftstoffer som var farlige ved avrenning til Skaidielva og Repparfjordelva. Venstre-politiker Trine Noodt heiv seg på, og begge fordømte det som var blitt gjort.

Nå var også Kvalsund-rådmann Gunnar Lillebo varslet. Også han gikk hardt ut, og ba om at leirsuppa ble kjørt ut av kommunen så fort som mulig.

BORTE FOR ALLTID: 880 tonn med leirsuppe er doset ut i deponiet på Stengelsmoen. Foto: Thor Arnfred Johansen

Fullstendig friskmeldt

– Fylkesmannen sendte oss et varsel om at de vurderte å pålegge oss å fjerne massene. Det var et ganske klart signal om at det var på tide å gjøre noe, sier samferdselssjef Holm-Varsi.

– Da kontaktet vi både Statens vegvesen og Alta kommune, men de hadde ingen steder dette kunne deponeres. Prosjektlederen fra iVest forhandlet med Vefas, og deponering der var den eneste løsningen vi klarte å komme fram til, sier Holm-Varsi.

I mellomtiden hadde Akvaplan niva analysert prøver av leirsuppa i Kvalsund. Suppa ble fullstendig friskmeldt; det er ikke høyere nivå av noen stoffer i denne leira enn i havbunnen ellers i Altafjorden.

– Massene er å regne som av god kvalitet, konkluderer seniorrådgiver Ingar Halvorsen i Akvaplan.

I retur til Alta

Likevel hyres Anlegg Nord inn for andre gang. Kvalsund kommune og Fylkesmannen vil ha massene bort, og de må kjøres i retur til Alta. 30 lass kjøres dermed de 100 kilometerne til godkjent deponi på Stengelsmoen. Altaposten har analysert tallene, som viser at leirsuppas rundtur i vestfylket har kostet mellom 200.000 og 300.000 kroner bare i transport. Det er imidlertid bare småtterier i forhold til deponiavgiften Vefas krever inn.

– Vi tar 1500 kroner tonnet og de har deponert 880 tonn, opplyser direktør Jørgen Masvik.

Det blir 1,32 millioner kroner, bare i deponiavgift. Total pris, med transport, er 1,6 millioner kroner. For helt vanlig leirsuppe fra bunnen av Altafjorden, altså.

– Ingenting igjen for pengene

Av dette må prosjekteier Finnmark fylkeskommune betale rundt 1,5 millioner. Resten av transportkostnadene forutsetter Holm-Varsi at de private selskapene som er leid inn i prosjektet dekker selv.

– Det ble en kostbar løsning?

– Ja, man må tydeligvis være forsiktig når man henter opp havbunn. Det er mye penger, men vi var i en tvangssituasjon. Selv om det er rene masser så har de begrenset bruksområde, slår samferdselssjefen fast.

Geir Ove Bakken legger ikke skjul på at han mener Kvalsund kommune kunne vært litt mer smidig.

– Også de må se at dette er mye penger, som helst skulle kommet alle i fylket til gode. Vi får ingenting igjen for pengene. Man må kunne forutsette at man samarbeider til det beste for hverandre over kommunegrensene. Dette er absolutt ingen hyggelig historie, slår Bakken fast.