Marianne Haukland (27) var et ukjent navn i Alta-politikken før valgkampen 2015. I dag, litt over ett år senere, har Finnmark Høyre gjort henne til andrekandidat på Høyres stortingsliste. Selv utelukker ikke hun at Høyre kan gå ut av valget med to representanter fra Finnmark, men innrømmer at det er langt mer sannsynlig at debuten på Stortinget vil komme som vararepresentant.

– Høyre i Finnmark har skiftet profil. Fra å være dominert av litt eldre menn til det som ser ut til å bli lista med beste ungdomsrepresentasjon og god kvinneprofil. Jeg tror det vil trekke nye velgere til Høyre, påpeker Marianne.

Ivar som mentor

Hun gjorde sin entre i politikken som student ved Universitetet i Tromsø. I det dynamiske studentpolitiske miljøet sto hun plutselig på blå side og forfektet konservativ ideologi. Hun fikk nye utfordringer og nye oppgaver og ble en av de mest profilerte i studentparlamentet.

– Jeg meldte meg inn i Høyre i 2010/2011. Så du kan gjerne si at det har gått fort, ja, mye raskere enn jeg selv har drømt om. Veien fram har ikke vært  planlagt, og har nok vært preget av tilfeldigheter.

Selv trekker Høyre-kometen fram spesielt en politiker som har betydd svært mye for henne, både personlig og politisk. I forbindelse med valgkampen 2015 kom hun tett på partiets ordførerkandidat Ivar Pettersen. De fant raskt tonen. Den alltid saklige politikeren som framførte sitt budskap analytisk og uten store fakter ble Mariannes mentor.

– Mange hadde mye å lære av Ivar, og for meg har han betydd enormt mye. Det var stort da han etter valget spurte meg om å bli gruppeleder i kommunestyret. Hans bortgang var tung og jeg savner han veldig, sier Marianne.

SIER FRA: Marianne Haukland, her i en diskusjon med Arbeiderparties Torfinn Reginiussen, er en klar og tydelig stemme i kommunestyret i Alta. Nå skal hun fronte Høyre sammen med Frank Bakke-Jensen i valgkampen og sikre at Høyre kommer inn på Stortinget fra Finnmark. Foto: Jarle Mjøen

Full av fordommer

Hun beskriver ikke sin egen oppvekst på østsiden av Alta som politisk påvirket. Til tross for at bestefar, Ivar Aas, var sterkt engasjert i Alta SV, opplevde hun ikke noe press om å ta til venstre i politikken. Men lenge følte hun nok at omgivelsene tok det som en selvfølge at genene fra Aas-slekta ville dra henne inn på sosialistisk side.

– Det var vel naturlig at jeg vokste opp med en skepsis til Høyre. Jeg var full av fordommer mot Høyre. Det var partiet for nullskatteytere, de som kjørte fine biler og tronet øverst på inntektslistene. Etter hvert så jeg at det ikke var sånn. At Høyre var et parti som tar vare på enkeltmenneskene, som har høy sosial samvittighet, men som ikke ønsker at Staten skal vokse seg for stor. Høyre er et parti som ser at vi er avhengige av privat næringsliv for å skape verdier som vi kan dele, forklarer den unge, fremadstormende Høyre-stjerna.

– Jobber i team

Tilbake fra nominasjonsmøtet er det en ydmyk politiker vi møter. Hun er veldig bevisst på at hun ikke vil komme med soloutspill som vil skuffe de som hentet henne fram fra en foreslått syvende plass på nominasjonskomiteens forslag, til en endelig andreplass. Kampvoteringen mot Tove Alstadsæter (49) fra Sør-Varanger ble tett. Faktisk gikk andreplassen til Marianne med minst mulig margin, én stemmes overvekt.

– Jeg er ydmyk over tilliten, ikke minst fordi jeg vet at Tove er en meget dyktig politiker med stort nettverk, sier Alta-politikeren, som skal fronte Høyre i valgkampen sammen med rutinerte Frank Bakke-Jensen.

Taus om sykehus

Da vil Marianne garantert bli møtt med spørsmål om hvor sykehuset for Vest-Finnmark skal bygges. For øvrig en sak hvor Høyre har årsmøtevedtak på at strukturen må utredes, og hvor partifelle og fjerdekandidat Vetle Langedahl fra Hammerfest har åpnet for å ha hovedsykehuset i Alta dersom utredning og faglige råd peker mot Alta.

– Akkurat nå er ikke klar til å si så mye om sykehussaken fordi jeg er i en situasjon somvil binde opp fylkespartiet. For meg blir valgkampen teamarbeid, og vi skal diskutere strategien i valgkamputvalget. Jonas Nymo fra Porsanger blir valgkampleder på heltid fra 1. januar og jeg ser fram til å jobbe tett med han og Frank.

– Du er inneforstått med at Høyre må gjøre et godt valg i Alta for å sikre Bakke-Jensens mandat?

– Jeg og Finnmark Høyre vet at Alta blir viktig. Vi tror velgerne i byen er opptatt av å sikre at dagens regjering får fire nye år.

– Fra Høyre-sympatisører i Alta hevdes det at Alta Høyre er nesten selvutslettende lojal mot helseminister Bent Høie og partiet sentralt?

– Vi er kjent med påstandene, men de forteller ikke virkeligheten. For Alta Høyre har det vært vanskelig å akseptere at sykehusstrukturen ikke skal utredes og kun bestemmes av helseministeren, og da mot faglige råd. Samtidig ser Alta Høyre at det er utrolig vanskelig å få til dramatiske endringer på kort tid. Enigheten i sykehussaken som råder på Stortinget, gjør det ekstra vanskelig for Høyre – og lokalt må vi forholde oss til de politiske realitetene.

– Hvilke saker skal Høyre vinne altaværingene på?

–  Regjeringen har økt satsingen på veiene i nord enormt. Skal vi ha håp om å få Nye E6 gjennom Alta inn i NTP, tror vi alle forstår  at denne regjeringen må fortsette, og med det sikre at dreiningen mot bruken av veipenger i nord fortsetter. Vi skal være klar og tydelig i alle saker som vi vet betyr mye for altaværingene. Forsvarspolitikken, hvor det lenge var snakk om Lyngen-linja, men hvor dagens regjering har slått fast at forsvaret starter ved russegrensen og at Finnmark skal forsvares om det blir en konfrontasjon. Dette er to eksempler på overordnede politiske saker som viser hvor viktig det er at Høyre fortsetter i regjering, er Mariannes budskap.