– Det er en sann fornøyelse hver gang

Publikum tok godt imot den gjenoppståtte Trubadurfestivalen.
pluss

Etter et opphold på to år gikk Trubadurfestivalen av stabelen i helga. Ove Schei tyvstartet det hele med spillejobber i Nordlysbaren både onsdag og torsdag kveld. Vertshuset Eldresenter fikk en feiende flott formiddagskonsert på fredag da Svein-Ove Pettersen og medtrubadurer spilte kjente og kjære Vreeswiijk-viser for 80 publikummere.

Nesten 500 i katedralen

Festivalens offisielle åpning fant sted fredag ettermiddag i Nordlyskatedralen, da styreleder i Trubadurfestivalen, Torbjørn Jungård, ønsket bortimot 500 publikummere velkommen til festivalen generelt og konserten med Halvdan Sivertsen spesielt.

Sivertsen har på begge sine siste konserter i Alta fra scenen ytret ønsket om å få spille i katedralen.

– Himmelen er nær i dette fantastiske huset, med sin nydelige lyd. Nordlyskatedralen er en lovprisning av Skaperen som man knapt har sett maken til, og jeg har nesten ikke ord, var det første 66-åringen fra Bodø sa under konserten.

Hjertevarme og politisk brodd

De som hadde ventet seg at konserten og da spesielt trubadurens prat mellom visene skulle være tonet litt mer inn mot kirkerommet, ble delvis skuffet. Sivertsens konsept i katedralen skilte seg ikke nevneverdig fra hans konsert i kultursalen i fjor høst, bortsett fra at kompet var strippet ned til to gitarer. Desto mer fornøyd var publikum flest som fikk akkurat det de var kommet for å få: 16 nordnorske viser fra en av nestorene i sjangeren i toppslag, ispedd den uforlignelige praten mellom låtene som inneholdt humor og alvor, hjertevarme og politisk brodd.

Viseløype

Trubadurfestivalen fortsatte med viseløypa fredag kveld, et konsept som festivalen også har kjørt tidligere, men som altapublikummet alltid har slitt å holde tritt med: tre kjappe konserter på rad tidlig på kvelden, på tre ulike utesteder. Like etter at den ene konserten er slutt, begynner den neste, helt presist som annonsert i programmet. Første post på løypa var musikklinjeelevenes Knutsen & Ludvigsen-show, og siste post var Svein-Ove Pettersens Cornelis Vreeswijk-konsert. Begge deler holdt høyt nivå og hadde fortjent et enda større publikum.

Frierferd på trubadurjammen

Et annet programpunkt fra tidligere trubadurfestivaler var jammen lørdag formiddag. Det var stinn brakke på Barila i fire timer, og alle festivalens musikere var på scenen, i stadig skiftende konstellasjoner. Fordi Barila ikke har back stage-område, oppholdt alle artistene seg i puben hele tida, noe både de og publikum satte stor pris på. Rosinen i pølsa sørget en av festivalsjefene selv for: Oppe på scenen gikk Roy Gunnar Løksa ned på kne og fridde til Eva Andreassen foran et begeistret publikum som ga stor applaus.

Formidling og frihet

– Å være trubadur betyr for meg formidling og frihet, sier Trond Helge Johnsen, en av festivalartistene, til Altaposten. Johnsen er musiker på heltid og mer eller mindre «på landeveien» hele året.

– Trubadurer begynte å vandre rundt med egne sanger på 1300-tallet. Teksten er helt essensiell for en trubadur; vi vil formidle noe. Jeg regner Steve Earle, Townes Van Zandt, Kris Kristoffersen, Bob Dylan, Leonard Cohen, Johnny Cash og Hank Williams som de fremste trubadurene, sier Johnsen.

Sushi på bånd

–  Dette er tredje gangen jeg er i Alta, og det er en sann fornøyelse hver gang. Det varmer å bli tatt så godt imot av et virkelig hyggelig publikum. Og så har dere sushi på bånd! Det har vi ikke i Trondheim, sier den trondheimsbaserte bergenseren.

Fornøyde arrangører

Styreleder i Trubadurfestivalen, Thorbjørn Jungård, sier at artistene storkoste seg i Alta i helga.

– Å være trubadur er ofte et ensomt yrke, i den forstand at artistene ikke møter så mange andre musikere når de er på spilleoppdrag. Her på Trubadurfestivalen er det motsatt, og det forteller de oss er stor stas for dem, sier Jungård.

Arrangørteamet er fornøyd med festivalen.

– Det er klart at når det gjelder publikumsoppslutning, tar det tid å jobbe seg opp igjen, etter at Trubadurfestivalen ikke har blitt holdt et par år. Men tilbakemeldingene fra både publikum og musikere er strålende, og arrangørmessig fungerte alt prikkfritt, sier Thorbjørn Jungård.