– Trodde Sametinget ville juble over dette

Alta Motor får ikke støtte til samisk skilting.

FÅR IKKE STØTTE: Daglig leder ved Alta Motor, Rolf Gunnar Pedersen, lurer på hvorfor de ikke får støtte til samiske skilt. (Arkivfoto)Foto: Vidar Kristensen

pluss

– Jeg ble egentlig litt forfær. Jeg hadde sett for meg at de skulle juble over et lokalt initiativ og at noen vil slå et slag for det samiske, sier daglig leder ved Alta Motor, Rolf Gunnar Pedersen til Altaposten.

Pedersen forklarer at de henvendte seg til Sametinget i høst for å høre om de kunne bidra med støtte til skilter på samisk.

– Vi skal forhåpentligvis snart i gang med nybygg og har et ønske om også ha samiske skilter på vår nye butikk. jeg ba om støtte til dette hos sametinget men fikk blankt avslag, sier han.

Lokalt bidrag

– Hvorfor var dette så viktig for dere?

– Det stilles en del krav til skilting, og vi har en del kunder med samiske bakgrunn. Vår tanke var å bidra til å ta vare på kulturen, som er så viktig for oss i Alta.

– Samtidig traff det meg når jeg i går leste om Sametingets «Snakk samisk med barnet» kampanje. De satser mye på språk og kultur, men avviser samtidig andre som ønsker å bidra. Jeg forventer mer av Sametinget, sier Pedersen og legger til at han ikke har regnet på kostnadene, men formener at det vil koste med doble sett med skilter.

– Et flott initiativ

Sametingspresident Aili Keskitalo berømmer Alta Motor for sin iver og innsats for å satse på det samiske språket, men må samtidig beklage at Sametinget per i dag ikke har mulighet til å gi midler til private aktører.

–Til det må jeg dessverre si at vi ikke har slike virkemidler. For nå yter vi ikke støtte til de som ønsker å skilte på samisk. Men det er veldig bra at de ønsker å gjøre det.

Keskitalo forteller videre at de får mange forespørsler om tilskudd til å skilte på samisk. At de i fremtiden kommer til å se på muligheten for en form for sponsing, utelukker hun ikke.

– For nå så må private ta av egen lomme. Jeg registrerer at flere banker har valgt å skilte på samisk og er veldig takknemlig for at de også henvender seg mot den samiske kundegruppen, sier sametingspresidenten.

– Med så mange forespørsler, vil dere se på muligheten for tilskudd?

– Jeg kan ikke utelukke det, men slik som det er i dag går våre språkmidler til kommuner og fylkeskommuner innenfor vårt satsingsområde. En stor bolk går også til de samiske språksentrene, forklarer Keskitalo.

– All ros til Alta motor, men dessverre må jeg skuffe de, avslutter hun.