Elleve foreldre sto i dag på scenen foran en fullsatt konferansesal på Scandic i Alta. Foreldre fra blant annet Alta, Stavanger, Oslo og Lakselv – alle med tilknytning til det samiske miljøet. Til felles har de kampen om å holde liv i det samiske språket. Blant ambassadørene for Sametingets språkkampanje «Snakk samisk med barnet», er  Arnfinn Sjøenden og Renate Fagerness fra Lakselv. Med seg har de døtrene Aileen Victoria (12) og Elisabeth Madelén (2).

– En viktig kamp

– For oss handler det veldig mye om identitet. Jeg kommer fra en samisk familie på farssiden, men kan selv ikke samisk. Det gjør at jeg føler at noe har manglet i alle år. Jeg ønsker ikke at mine barn skal føle det samme, sier Fagerness og mener at det ikke er lett å kjempe for språket.

– Som mor er det vondt å være midt oppi det, fordi jeg ikke kan hjelpe dem selv. Samtidig ser jeg mulighetene som finnes. Det er aldri for sent, sier hun.

GODT REPRESENTERT: Foreldre fra ulike deler av Norge skal fronte samisk språk i kampanjen «Snakk samisk med barnet». Foto: Bjarne Krogstad

Råd og støtte

Fagerness og samboeren er begge norskspråklige. At de da velger samisk for sine barn, er de enige i at kan virke spesielt. Samtidig føler de at prosjekter som «Snakk samisk med barnet» og den samiske foreldregruppa gir god støtte.

– Vi kan søke råd hos andre, støtte oss på dem og kanskje høre hvordan de tenker og hvilke utfordringer de har møtt. Det er mye kunnskap å hente her, sier hun.

– Viktigst av alt er det å ta et bevisst valg når det gjelder språk. Det er en styrke for barna å kunne flere språk. Det er veldig, veldig viktig, og vi vil fortsatt stå på og kjempe for et flerspråklig samfunn, sier hun.

– En bevisstgjøring

– Vi gjennomfører språkkampanjen «Snakk samisk med barnet» for å oppmuntre foreldre til å snakke samisk med ungene sine. Det er kanskje mange som er usikre på om de skal velge samisk som hjemmespråk og vi ønsker å gi foreldre den støtten som de trenger til å ta den beslutningen, sier sametingspresident Aili Keskitalo og legger til at de ønsker å kunne gi råd som bidrar til barnets språkutvikling.

Sametingspresident Aili Keskitalo. Foto: Martin Hovden

Keskitalo byr også på seg selv og bygger på sine egne erfaringer. For ofte er det slik at samisk språk velges bort til fordel for norsk.

– Mine foreldre valgte å snakke norsk til meg da jeg var lien. Så da jeg selv fikk barn for noen år siden, så var det en stor beslutning for meg. Jeg var usikker på om jeg snakket godt nok samisk til å kunne bruke samisk som hjemmespråk med mine barn, sier hun.

Det er altså denne usikkerheten Sametinget ønsker å fjerne, gjennom å dele ut språkpakker og informere foreldre som ønsker samisk som språk til deres barn.

– Vi har invitert elleve foreldre til å være med å fortelle sine erfaringer i kampanjen og i sosiale medier. Vi har også med oss forskere fra Samisk høgskole og Norges arktiske universitet. Forskere som har sett på tospråklighet og barns språkutvikling. De kan gi helt konkrete råd til foreldre som trenger hjelp før de tar denne beslutningen og underveis i prosessen, sier hun.

Ut til «alle»

Keskitalo forteller at mange  lurer på hvordan de kan gå frem hvis de for eksempel bor i et område, som i Alta, hvor samisk er et minoritetsspråk. Og hva skal til for å sikre at ungene lærer seg samisk.

– Hvordan kan folk engasjere seg?

– Både via sosiale medier og tradisjonelle kanaler. Hvis man ønsker å få startpakken kommer den til å være tilgjengelig på for eksempel helsestasjoner i det samiske forvaltningsområdet og i byer som Alta, Tromsø og Bodø. Det er også slik at de samiske språksentrene i alle samiske områder kommer til å ha denne språkpakken tilgjengelig, sier sametingspresidenten og legger til:

– Vi har laget baby-pakker til nybakte foreldre, som skal deles ut på helsestasjoner. Pakken inneholder et veiledningshefte om kampanjen, et lite sanghefte, body og smekke, med kampanjens logo på.