– De to ukene nye barn mister i august, får de aldri igjen. Det synes vi er urettferdig at vi må betale for, sier en opprørt mamma – som ønsker å være anonym, til Altaposten.

Denne moren har barn i Aronnes barnehage og har protestert i et brev til Alta kommune. Hun er irritert over kommunens praksis. Hun har snakket med flere andre foreldre om dette, og også de reagerer.

– Det blir urettferdig for alle som starter i ny barnehage. Kommunen sier at de kan gjøre det sånn fordi de har betalingsfri juli året etter, og ikke overskrider maksprisen. Men jeg mener de gjør nettopp det når de tar seg betalt for to uker barna ikke får gå der, sier moren.

Bekrefter praksisen

– Vi har hatt henvendelser fra foreldre som spør om det er riktig at de skal betale for hele august selv om de bare har plass fra den 16., sier Kariann Hætta, barnehagekonsulent i Alta kommune.

Hun viser til at det i barnehageloven står at foreldrebetalingen ikke skal settes høyere enn maksimalgrensen, som fastsettes av Stortinget hvert år. Det skal ikke koste mer enn 2.655 kroner per måned, og totalt maks 29.205 kroner i året. I de kommunale barnehagevedtektene for Alta, står det at barnehageåret løper fra 15. august (startet i 2016 med planleggingsdag) til 11. august året etter. Hætta forklarer hvordan de tenker:

– Man kan dermed velge 12 eller 11 betalingstermer, så lenge man ikke overstiger årsbeløpet. For foreldrene betyr det at de betaler for hele august, men ingenting i juli året etter. Om de hadde betalt for halve august og halve juli, ville det fått samme utslag, mener hun.

– Men de må jo likevel ha fire uker ekstra ferie?

– Så lenge Alta kommune ikke fakturerer for mer enn årsbeløpet, så kan vi velge denne praksisen vi nå har vedtatt, slår Kariann Hætta fast.

Moren som klager sier maksprisen er nådd allerede 31. juli.

Hun peker på at de to friukene i august kommer i tillegg til fire ukers ferie som man må ha i løpet av året.

Vurderes nasjonalt

Nå har saken havnet hos Utdanningsdirektoratet. Protesten ble først avslått av Alta kommune, innklaget til Fylkesmannen, og avslått også der.

– Vi har sendt saken over til Utdanningsdirektoratet for vurdering, sier seniorrådgiver Liv-Hanne Furu hos Fylkesmannen i Finnmark.

Moren i Alta venter i spenning. Saken vil få presedens for alle barnehageforeldre i Alta, og mange andre steder om hun får medhold.

– For meg er dette en prinsippsak, påpeker hun.