Onsdag var de i møte med skolen, og sent onsdag kveld ringte rektor hjem til familien.

– Skolen har beklaget alt. I begynnelsen prøvde de å si at han hadde kledd av seg klærne selv, men det stemte ikke. Det var en annen som brøt inn og sa at han ikke hadde gjort det selv. Det var de eldre guttene som hadde tatt av han buksa og trusa, forteller faren.

Han er glad for at skolen har tatt tak i saken og snakket med alle involverte.

– Jeg har forstått at de har funnet ut hvem som har vært involvert. Skolen følger dette opp nå, forteller han.

Han angrer ikke på at han gikk ut med saken, men hadde ikke forventet det store oppstyret. Likevel er han sikker på at han gjorde det rette.

– Det er ikke sikkert det ville blitt noen endringer om vi ikke hadde sagt fra. Etter at det ble så stor sak, har de tatt godt imot oss. Skolen har nå beklaget alt og jeg har stor tro på at kommunen gjør sitt for at det skal bli bedre der, fastslår han.

Ble ikke kastet stein på

Etter omfattende intervjurunder med alle de som skal ha vært involvert, begynner man nå å få bedre oversikt over hva som faktisk skjedde i skolegården denne tirsdags ettermiddagen.

– Det vi kan konkludere med, er at gutten er lagt i bakken og at buksa er dratt ned. Det er en uakseptabel og ulovlig hendelse, slår rådmann Bjørn-Atle Hansen fast.

BEKLAGER: – Saken burde vært varslet til oss i ledelsen i kommunen straks dette hendte, sier rådmann Bjørn-Atle Hansen og ordfører Monica Nielsen. Foto: Rune Østlyngen

Det er tidligere blitt hevdet at gutten også skal ha blitt holdt opp ned, og fått dratt bukse og truse helt av. Både kommunen og guttens far er nå av den oppfatning at gutten ikke har blitt steinet eller kastet stein på. Det skal ha vært flere vitner til hendelsen.

– Nei, det var ikke slik. Det som har skjedd er at han var blitt kastet vekk og landet i steinene forteller faren til 7-åringen.

– Etter at de hadde kledd han naken og holdt han opp ned, ble han kastet i steinene, er farens oppfatning av hendelsen.

Gutten hadde vondt i hodet og ryggen etter møtet med steinene. Men det var mest den første kvelden.

Varslingen

Et annet moment som gjorde foreldrene opprørt, var at de ble varslet via sms.

– Den første kontakten skjedde via den sms-en. Kona mi fikk ingen oppringning, bare den sms-en. Hun var på jobb, og brast sammen. Da dro hun straks til SFO. Men da hun kom dit, var det misforståelser og ingen visste noe. For den som hadde sendt meldinga var gått hjem, forteller guttens far.

Kommunen tar selvkritikk på måten foreldrene ble varslet. Det har vært svikt i varslingsrutinene.

– Saken burde vært varslet til oss i ledelsen i kommunen straks dette hendte. Foreldrene burde vært innkalt på møte den dagen det hendte. Dette er noe vi beklager sterkt, sier rådmann Bjørn-Atle Hansen.

Uteområdet

Det blir fra flere hold nå hevdet at uteområdet ved Gakori SFO er for uoversiktlig. Anonyme kilder har fortalt Altaposten om flere episoder med mobbing i skogen. Også faren til gutten har siden tirsdag fått flere meldinger.

– Jeg mener uteområdet i Gakori er for uoversiktlig. Det er lett å snike seg inn i skogen. Det skal ha skjedd ting der før, med andre unger. Jeg tenker på disse ungene også. Det har jeg også tatt opp med skolen nå, sier han.

– Jeg har stor tro på at kommunen gjør sitt beste for at forholdene skal bli bedre og mer oversiktlig, sier faren.

Kommuneledelsen vil se på bemanning

Noen skoler i Alta har små, andre har veldig store utearealer.

– Skolen og de voksne skal ha mulighet til å ha oversikt over hele arealet. Vi vil nå ta en gjennomgang og se på utearealene på hver skole, sier rådmann Bjørn-Atle Hansen.

De vil blant annet se på om det er god nok oversikt over ungene når de er ute på SFO.

– Er det nok folk på jobb?

– Bemanninga skiller seg ikke noe ut i Alta i forholdet til resten av landet. Vi har bedre bemanning enn enkelte, men det finnes sikkert også kommuner som har bedre bemanning enn oss. Vi vil se nærmere på det også, sier rådmannen.

– Kan det være lånt ut personale til skolen, slik at det var for få på jobb?

– Det kan jeg ikke svare på, men det skal uansett være voksne i skolegården til enhver tid. Det har vært voksne ute i dette tilfellet, men de har ikke fått med seg hendelsen, forklarer han.

Rådmannen og ordføreren avkrefter at det er en ukultur med mobbing på nettopp denne skolen.

– Vi har ikke registrert andre tilfeller med denne alvorlighetsgraden. Så er det sånn at vi har episoder i Alta, men vi ligger ikke over landsgjennomsnittet når det gjelder denne typen hendelser, sier ordfører Monica Nielsen.