Arctic Lavvo AS, som viderefører produksjonen av venorproduktene, trenger tomt for sitt planlagte nybygg. Styreleder Mathis Bongo sier han regner med at ledelsen i kommunen stiller opp med et godt alternativ.

– Vi startet med å prosjektere nytt bygg i nærheten av kommunehuset, nærmere bestemt på tomta hvor det gamle tannlegebygget står. Men dette måtte vi slå fra oss, fordi tomta er for liten for et bygg på rundt 500 kvadratmeter, forteller Bongo.

Vanskelig ved hallen

– En annen plan var å bygge nært idrettshallen, men idrettslaget skal selv benytte den tomta til egen hall, derfor er vi nå uten tomtetilbud. Ved idrettshallen hadde det vært ideelt, fordi vi kunne bidratt med storlavvoer ved større idrettsarrangementer, musikkfestivaler, bryllup eller andre arrangementer, men vi fikk altså ikke tilslag på den tomta, sier Bongo.

Tegningene de hadde fått laget passet godt inn der, men nå er de innstilt på å tilpasse nybygget til det området de får tomt i.

Bongo skryter forøvrig av støtten de har fått  fra kommunen, i form av økonomisk støtte og velvilje med hensyn på å skaffe tomt som er strategisk plassert i forhold til sentrum og riksveien.

TRANGT ALLEREDE: Mathis Bongo og Sølvi Bongo er trangbodd i dagens produksjonslokaler. Arctic Lavvo viderefører produksjonen av venorgammer og -lavvoer. Foto: Johan M. Gaup

Usentralt

– Vi har for øvrig også fått tilbud om tomt i næringsområdet ved Vefas sin omlastingsstasjon, men vi anser dette som et uaktuelt område for virksomheten vår. Det er avsides og kronglete fremkomstvei, som vil medføre tap av inntekter. Kommunepolitikerne sier at det arbeides med et nytt nærings- og boligområde nært sentrum som vil være et bra alternativ for oss. Vi er imidlertid litt redd for at vi skal begynne å prosjektere på et nytt område, bruke tid og penger, for så å få beskjed om at det likevel ikke er mulig å etablere seg på det nye området, sier Bongo.

Han slår fast at det er vanskelig for selskapet å søke fullfinansiering av et prosjekt som de ikke har tomt til.

Altaposten er kjent med at kommunen arbeider med å få til et tomteområde nord for Pitstop restaurant. Byggeplaner for Arctic Lavvo står nå litt i stampe, mens de venter på kommunen.

Skal øke staben

Arctic Lavvo har i dag 6,5 ansatte i Kautokeino og Alta. I desember begynner ytterligere en ansatt, og da er plassen i de leide lokalene i ferd med å bli i minste laget. Selskapet har en betydelig ordrereserve og planlegger større drift.

– Hvis vi skal kunne holde planen vår med 12-15 ansatte i løpet av en 3-5 års periode, er vi avhengig av å sette spaden i jorda allerede til våren med innflytting til nybygget innen utgangen av 2017. For å klare dette er det nødvendig at tomtespørsmålet blir avklart fort slik at vi har mulighet til å realisere det, sier Mathis Bongo – som stoler på kommunal handlekraft i denne saken.