Tirsdag ble offentligheten gjort klar over et forlikstilbud som Finnmark fylkeskommune rettet til Bjørnar Bruer, med mål om å komme til en minnelig løsning i den pågående saken i lagmannsretten.

– Over grensa

Summen er identisk med den maksimale summen fylkesrådmannen har anledning til å utbetale eller inngå avtale om i henhold til delegasjonsreglementet. Her heter det at:

«Fylkesrådmannen har fullmakt til å vedta prosesshandlinger, herunder anke over kjennelser og beslutninger, samt inngå forlik, jf. § 2-5, når det gjelder kurante saker og saker som er brakt inn for domstolene.16 Gjelder forliket betaling av penger eller verdier som kan måles i penger, gjelder fullmakten så langt forliket ikke påfører fylkeskommunen utgifter/tap over kr.1.000 000,-. I motsatt fall må saken legges fram for fylkesutvalget for avgjørelse.»

Altaposten får bekreftet fra fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) at saken ikke har vært behandlet i fylkesutvalget. Fylkesutvalgsmedlem Bengt Rune Strifeldt (Frp) mener at fylkesrådmann Øystein Ruud dermed har gått utover sine fullmakter:

– De totale kostnader for Finnmark fylkeskommune om Bruer hadde akseptert forliket ville blitt langt over en million kroner, dette da fylkeskommunen fortsatt ville blitt sittende med egne saksomkostninger. Jeg er usikker på hvilke summer vi snakker om, men saken har tross alt vært behandlet i tingretten og er til behandling i lagmannsretten. I og med at summer over en million kroner skal behandles av fylkesutvalget, så vil jeg si at fylkesrådmannen har gått utover sine fullmakter, sier Strifeldt.

– Det blir helt feil

Fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) er ikke enig i disse betraktningene.

– Fylkesrådmann Øystein Ruud har informert meg muntlig om at lagmannsretten utfordret begge parter på å prøve å finne en løsning. Han har videre informert meg om at han har sagt til advokaten hva som er hans fullmakter, og at tilbudet er i tråd med det. Dette har fylkesrådmannen sagt muntlig, det er ikke politisk behandlet. Når jeg ser hva som er tilbudt, så er jeg at det samsvarer med fylkesrådmannens maksgrense i henhold til delegasjonsreglementet, sier Sjåstad, og bekrefter at en sum utover dette måtte vært behandlet politisk.

– Strifeldt påpeker at man kommer langt over en million om man tar med advokatkostnadene?

– Det blir en feil måte å angripe det på, slik jeg ser det. Du kan ikke bare legge andre summer inn her, det blir helt feil.

– Samtidig er dette samme sak – det er ikke kostnader fra en annen sak som blandes inn?

– Ja, det er riktig, men dette er min vurdering av saken. Det er ikke min umiddelbare tanke at fylkesrådmannen har gått over grensa. Jeg registrerer at fylkesrådmannen har tatt i bruk handlingsrommet han har for å finne en minnelig løsning, avslutter Sjåstad.

Deler ikke Strifeldts syn

Overfor Altaposten understreker fylkesrådmann Øystein Ruud at han ikke kommenterer personalsaker, ei heller pågående rettssaker. Men i og med at beløpet i tilbudet til Bruer er gjort kjent og temaet som tas opp er delegasjonsreglementet, velger Ruud å gi en kommentar likevel:

– Det er riktig det som Runar Sjåstad sier. Forliket som ble tilbudt er meningen å skulle være innenfor fullmakten som er å finne i delegasjonsreglementet. Slik vi tolker dette handlingsrommet i regelverket, så er jeg klar på at dette er innenfor. Jeg deler ikke Strifeldts syn i denne saken, sier Ruud.